Среда , 24 Апрель 2024
Экономика

Хто очолить НБУ: медіа назвали кандидатів, яких розглядає Зеленський

Президент Володимир Зеленський розглядає дев’ятьох кандидатів на посаду голови Національного банку

Про це пише LIGA.net

За словами співрозмовника видання, існує дві групи кандидатів: ті, хто ймовірно продовжить колишню політику НБУ? і ті, хто задовольнить запит Банкової на зміну цієї політики.

У першій групі перебувають п’ятеро кандидатів.

Юрій Городніченко. Професор економіки університету Берклі (США), найкращий молодий економіст світу за версією авторитетного рейтингу Repec Ideas.

Зеленський поспілкувався з ним по відеозв’язку. Городніченко нібито був готовий, але за трьох умов: збереження колишньої політики НБУ, реальної незалежності регулятора й відмови від політичного тиску, а також гарантії фізичної безпеки керівництва регулятора.

Володимир Лавренчук. Колишнього голову “Райффайзен Банку Аваль” мали за одного із топ-кандидатів на посаду голови НБУ ще після відставки Валерії Гонтаревої 2018 року. Пропозицій очолити НБУ до нього не надходило, розповів сам банкір.

“До того ж у мене особисто немає намірів ставати головою НБУ”, – додав Лавренчук.

Дмитро Сологуб. Після заяви Смолія про відставку Зеленський запросив на зустріч правління НБУ, щоб обговорити вимоги до нового керівника. Топ-менеджери Нацбанку зазначили, що найкращим вибором став би хтось із них (Катерина Рожкова, Дмитро Сологуб, Олег Чурій, Сергій Холод, Роман Борисенко).

Читайте також: Совкове промислове лобі знову тягне Україну до прірви – економіст

Зеленський розглядав Сологуба (відповідає за блок монетарної політики). Але в подальшому контактів із правлінням щодо нового голови не було. Зеленський нібито вважає, що в чинних членів правління немає шансів набрати 226 голосів у парламенті.

Андрій Кириленко. Професор фінансів Кембриджського університету. Як і Городніченко – виходець із України, який досяг успіху на Заході. Чим закінчилося спілкування президента з Кириленком – невідомо.

Сергій Гурієв. Гурієв виріс у Києві, навчався в Москві, один із найвідоміших російських економістів ліберального спрямування. Гурієв був змушений покинути Росію у 2013-му через побоювання за свою свободу та безпеку. Зараз живе і працює у Франції, донедавна був головним економістом ЄБРР.

За інформацією видання, Офіс президента навіть мав розмову з Гурієвим по відеозв’язку. Але з його призначенням є складність: для того, щоб очолити НБУ, Гурієву доведеться змінити громадянство.

До другої групи кандидатів, готових “звузити” незалежність НБУ й пом’якшити монетарну політику, долучають чотирьох претендентів.

Кирило Шевченко. Ім’я чинного голови “Укргазбанку” було першим, кого називали ймовірним наступником Смолія. Він же – приклад того, як конкретного кандидата намагаються “збити”: “слуга” Дубінський розгорнув проти Шевченка цілу кампанію через свої медіамайданчики.

Національне антикорупційне бюро веде розслідування, в якому фігурантом нібито є родич Шевченка. “Це потенційна можливість для тиску на нього, якщо він стане головою НБУ”, – зазначає співрозмовник.

Сергій Круглик. Екскерівник міжнародного департаменту в НБУ часів Сергія Арбузова й Ігоря Соркіна.

Вперше його прізвище потрапило в інформаційний простір у контексті призначення в НБУ з подачі агентства “Українські новини” (входить в “Інтер Медіа Груп” Дмитра Фірташа й Сергія Льовочкіна).

Читайте також: МВФ зробив попередження Зеленському

Пізніше в мережі з’явився допис, у якому розхвалюють Сергія Круглика – нібито найімовірнішого майбутнього голову НБУ.

Автор запевняв, що Круглика підтримують відомі економісти Андерс Ослунд, Тімоті Еш і дипломат Майкл Карпентер. Ослунд назвав це “відвертою брехнею”.

Співрозмовники видання серед учасників консультацій підтвердили, що Зеленський дійсно розглядає Кругликову кандидатуру.

Круглик пішов із НБУ 2015 року – після того, як команда Валерії Гонтаревої структурно реформувала Нацбанк (цим займався Владислав Рашкован – нинішній представник України в МВФ).

“Думка Гонтаревої була такою, що Круглик профнепридатний навіть для роботи начальником міжнародного департаменту НБУ. Через це він і пішов”, – каже один із топ-менеджерів регулятора того часу.

Богдан Данилишин. Чинний голова Ради НБУ й ексміністр економіки в одному з урядів Юлії Тимошенко, входив в один з перших довгих списків Офісу президента.

Данилишин – затятий опонент керівництва НБУ, він публічно критикував роботу Смолія та правління. Також підтримує всебічне використання Нацбанку для розігріву економіки.

Не так Данилишин написав листа президентові та Верховній Раді, в якому рекомендував, як поліпшити монетарну політику та провести емісію через викуп Нацбанком ОВДП на вторинному ринку.

Ще один кандидатка з Ради НБУ – Олена Щербакова. До приходу команди Гонтаревої Щербакова довгий час працювала на топ-позиціях у Нацбанку, входила до складу правління регулятора.

Зеленський повідомив директорці-розпорядниці МВФ Кристаліні Георгієвій, що до 17 липня запропонує парламентові кандидатуру нового очільника Нацбанку.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему вскоре въезд в Венецию станет платным?

Венеция станет первым крупным городом в мире, который будет взымать плату за...

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...