Вторник , 23 Апрель 2024
Экономика

МВФ зробив попередження Зеленському

Учора, 14 липня, директорка-розпорядниця МВФ мала телефонну розмову із президентом України

Про це із посиланням на заяву Кристаліни Георгієвої по спілкуванню з Володимиром Зеленським повідомляє “Радіо Свобода”.

“Я провела сьогодні відкриту дискусію із президентом Володимиром Зеленським із приводу занепокоєння щодо тиску на Національний банк України”, – наголосила очільниця Міжнародного валютного фонду.

Високопосаловиця назвала результати роботи Нацбанку за останні п’ять років “чіткою історією успіху для України”.

Читайте також: Тиск триває і після відставки: Смолієві принесли труну й вінки. ФОТО

“Незалежний центральний банк допомагає макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів і захищає фінансову систему – всі найважливіші передумови для інвестицій і зростання. Надійні політичні дії НБУ сприяли стабілізації економіки. Успішне очищення фінансового сектору, який був уражений шахрайством, також є заслугою наглядової роботи НБУ”, – підкреслила Георгієва.

МВФ нагадав, що збереження незалежності НБУ “є вимогою відповідно до чинної програми, що підтримується МВФ”. Директорка-розпорядниця “закликала президента Зеленського дотримуватись обґрунтованої грошово-кредитної та фінансової політики”, йдеться в заяві.

В оприлюдненому ввечері 14 липня повідомленні пресслужби Зеленського про розмову з керівництвом МВФ ідеться, що фахівець, якого президент України запропонує затвердити Верховній Раді, буде “незалежним технократом, який продовжуватиме незалежний курс Нацбанку”. “Всі рішення я ухвалюю тільки в інтересах народу України”, – йдеться в цитаті Зеленського.

Читайте також: Зеленський може підписати смертний вирок українській економіці ручкою, яку йому подає Коломойський – Фурса

“Володимир Зеленський запевнив Кристаліну Георгієву у твердому бажанні України продовжувати співпрацю з МВФ і наголосив, що ухвалений закон про банківську діяльність є прямим свідченням цього прагнення”, – мовиться в повідомленні Офісу президента.

Ввечері 1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення за власним бажанням через “систематичний політичний тиск”. В Офісі президента запевнили, що Нацбанк залишатиметься незалежним органом.

3 липня Верховна Рада звільнила Смолія. Під час засідання парламенту голова НБУ серед причин свого рішення про відставку назвав “використання Ради НБУ для створення корпоративного конфлікту всередині інституції”. Тепер обов’язки голови Нацбанку виконує Катерина Рожкова.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.