Вторник , 19 Март 2024
Экономика

Голова НБУ подав у відставку через систематичний політичний тиск

Голова Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через “систематичний політичний тиск”

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

“Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – наголосив Смолій.

У заяві йдеться про те, що “протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск”, і це унеможливлює ефективне виконання покладених на Смолія обов’язків керувати діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами.

Як зазначають співрозмовники в Нацбанку, відповідна заява – це акт протесту Смолія на дії уряду та депутатів, зазначає “Економічна правда”.

Своє рішення про відставку високопосадовець аргументує так: за власним бажанням.

Звільняється Смолій відповідно до пункту 2 частини восьмої статті 18 Закону України “Про Національний банк та пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України.

Читайте також: Піраміда лицемірства від нардепів: як нищать незалежний Нацбанк і штовхають країну до прірви дефолту

За словами джерела, заява подана 1 липня, тож уже 2 липня, у четвер, профільний комітет Верховної Ради може розглянути це питання на своєму засіданні, а в п’ятницю парламент зможе здійснити відповідне голосування.

“Щодо рішення про призначення нової особи на посаду голови, ймовірно, воно буде десь у середині липня, наступного сесійного тижня”, – зазначив співрозмовник видання.

Обов’язки очільника Нацбанку до призначення нового голови здійснюватиме перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Раніше голова Національного банку Яків Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року.

Яків Смолів став головою НБУ 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку та призначила його на цю посаду.

Нещодавно фінансовий комітет Верховної Ради підтримав проєкт постанови про оцінку діяльності Смолія та рекомендував парлментові ухвалити документ. На це посли країн G7 заявили, що підрив незалежності НБУ поставить під загрозу міжнародну підтримку українського уряду.

У проєкті постанови йдеться про те, що правління НБУ, проводячи жорстку монетарну політику як у 2019 році та на початку 2020-го, так і починаючи з 2014 року, “не забезпечило в межах своїх повноважень підтримання стійких темпів економічного зростання та відновлення кредитування економіки”.

Читайте також: Відставка НБУ: Коломойський і Ко прагнуть реваншу

Також зазначається, що темпи зниження облікової ставки були “невиправдано повільними”.

МВФ вимагає, щоб НБУ залишався “острівцем стабільності” серед хвиль українського політичного океану.

Так, Україна зобов’язується уникати політичних рішень щодо керівництва Нацбанку, не переглядати терміни повноважень членів правління та юридично захищати його представників.

Раніше низка депутатів фракції “Слуга народу” виявила бажання заслухати на засіданні парламенту голову Національного банку й надати оцінку його роботі в умовах карантину.

Пізніше Смолій звітував про роботу НБУ щодо стабілізації фінансової системи під час коронавірусу в парламенті.

Також стабільно виникила конфлікти між Радою НБУ та членами правління Нацбанку.

19 грудня Нацбанк звинуватив окремих членів Ради НБУ в політичній умотивованості, а голова Ради НБУ Богдан Данилишин у відповідь заявив, що її критика є спробою відволікти увагу громадськості від “фактів корупції в НБУ”.

Натомість Смолій порівняв тези, які продукує очолювана Данилишиним Рада НБУ, із тезами мітингарів під будівлею Нацбанку.

У січні Данилишин закликав до конструктивного діалогу між державою та колишніми власником “Приватбанку” Ігорем Коломойським. Також він просив парламент підтримати рішення про оцінку діяльності Смолія.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.