Пятница , 19 Апрель 2024
Экономика

Білорусь не видає банкіра з Януковичевого оточення, який вивів $44 млн і втік із України

Білорусь відмовила Україні у видачі колишнього голови правління банку “Київська Русь” Віктора Братка

Про це повідомляє білоруська служба “Радіо Свобода”.

Українські правоохоронні органи звинувачують втікача у знятті з банківських рахунків понад 44 мільйонів доларів у 2015 році.

У серпні 2016-го Братка оголосили в міжнародний розшук, а за два роки його затримала білоруська міліція та взяла під варту. Через три місяці після затримання, 9 листопада 2018 року, його звільнили рішенням заступника прокурора Мінська, оскільки того ж дня Департамент громадянства та міграції Міністерства внутрішніх справ Білорусі надав йому статус біженця.

Читайте також: Відставка НБУ: Коломойський і Ко прагнуть реваншу

В одному з рішень українського суду уточнено, що Білорусь надала втікачеві статус біженця, пославшись на те, що його переслідують в Україні з політичних мотивів, і відмовилася видати його. Пізніше із цієї причини Інтерпол виключив Братка з міжнародного розшуку.

Тепер український суд зобов’язав правоохоронні органи завершити досудове слідство протягом двох місяців і затвердити процесуальне рішення – розслідування у справі Братка триває більше чотирьох років.

Адвокати ексбанкіра відмовилися сказати, чим він займається в Білорусі і в якому місті зараз мешкає. За їхніми словами, у слідчих було достатньо часу, щоб зібрати докази провини або невинності Братка й висунути обвинувачення або закрити справу.

Читайте также: Нагороди від Януковича й боротьба із Майданом: журналісти розповіли про заступників Венедіктової

За версією слідства, Братко за безцінь продав дві офісні будівлі в Києві та Львові, які були передані в заставу банку. Цю операцію він провів за день до введення тимчасової адміністрації в банку відповідно до рішення Національного банку України. У рамках кримінальної справи все його рухоме й нерухоме майно було заарештовано.

В українських ЗМІ банк “Київська Русь” пов’язували з Євгеном Бакуліним та Юрієм Бойком – під час президентства Віктора Януковича перший очолював НАК “Нафтогаз України”, а другий – Міністерство енергетики. У 2016 році обидва працювали в парламенті, обрані депутатами за списком “Опозиційного блоку”, який був створений на рештках “Партії регіонів”, зазначає УП.

Банк почав інтенсивно нарощувати активи під час президентства Януковича, коли в ньому були сконцентровані всі рахунки газовидобувної компанії та керівництва “Нафтогазу України”. Після Януковичевої втечі правоохоронці затримали Бакуліна за підозрою у зв’язках із злочинною групою, яка завдала державі збитків на $4 млрд. Тоді виявилося, що всі рахунки “Нафтогазу України” перебували у приватному банку “Київська Русь”.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.