Вівторок , 16 Липень 2024
Экономика

Білорусь не видає банкіра з Януковичевого оточення, який вивів $44 млн і втік із України

Білорусь відмовила Україні у видачі колишнього голови правління банку “Київська Русь” Віктора Братка

Про це повідомляє білоруська служба “Радіо Свобода”.

Українські правоохоронні органи звинувачують втікача у знятті з банківських рахунків понад 44 мільйонів доларів у 2015 році.

У серпні 2016-го Братка оголосили в міжнародний розшук, а за два роки його затримала білоруська міліція та взяла під варту. Через три місяці після затримання, 9 листопада 2018 року, його звільнили рішенням заступника прокурора Мінська, оскільки того ж дня Департамент громадянства та міграції Міністерства внутрішніх справ Білорусі надав йому статус біженця.

Читайте також: Відставка НБУ: Коломойський і Ко прагнуть реваншу

В одному з рішень українського суду уточнено, що Білорусь надала втікачеві статус біженця, пославшись на те, що його переслідують в Україні з політичних мотивів, і відмовилася видати його. Пізніше із цієї причини Інтерпол виключив Братка з міжнародного розшуку.

Тепер український суд зобов’язав правоохоронні органи завершити досудове слідство протягом двох місяців і затвердити процесуальне рішення – розслідування у справі Братка триває більше чотирьох років.

Адвокати ексбанкіра відмовилися сказати, чим він займається в Білорусі і в якому місті зараз мешкає. За їхніми словами, у слідчих було достатньо часу, щоб зібрати докази провини або невинності Братка й висунути обвинувачення або закрити справу.

Читайте также: Нагороди від Януковича й боротьба із Майданом: журналісти розповіли про заступників Венедіктової

За версією слідства, Братко за безцінь продав дві офісні будівлі в Києві та Львові, які були передані в заставу банку. Цю операцію він провів за день до введення тимчасової адміністрації в банку відповідно до рішення Національного банку України. У рамках кримінальної справи все його рухоме й нерухоме майно було заарештовано.

В українських ЗМІ банк “Київська Русь” пов’язували з Євгеном Бакуліним та Юрієм Бойком – під час президентства Віктора Януковича перший очолював НАК “Нафтогаз України”, а другий – Міністерство енергетики. У 2016 році обидва працювали в парламенті, обрані депутатами за списком “Опозиційного блоку”, який був створений на рештках “Партії регіонів”, зазначає УП.

Банк почав інтенсивно нарощувати активи під час президентства Януковича, коли в ньому були сконцентровані всі рахунки газовидобувної компанії та керівництва “Нафтогазу України”. Після Януковичевої втечі правоохоронці затримали Бакуліна за підозрою у зв’язках із злочинною групою, яка завдала державі збитків на $4 млрд. Тоді виявилося, що всі рахунки “Нафтогазу України” перебували у приватному банку “Київська Русь”.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.

Цены на дизельное горючее продолжают проседать. Какие ценники выставляют АЗС

Цены на дизельное топливо продолжают проседать, тогда как на бензин все еще имеют разнонаправленную...