Вторник , 19 Март 2024
Экономика

Як поправками вбивають ринок електроенергії

Ринок електроенергії, який запрацював в Україні з 1 липня, продовжує штормити. З одного боку – через невдало обрану модель, яку запровадили нашвидкуруч попри попередження фахівців, науковців і навіть європейських партнерів. З іншого – до цього доклали руку й нові законотворці, які своїми ініціативами розхитують утле суденце кострубатого ринку, готове вже потонути.

Минулого тижня парламент підтримав у першому читанні законопроект №2233, що вносить зміни до закону про ринок електроенергії. Крім того, що документ не був узгоджений з Єврокомісією, «Слуги народу» з профільного комітету вирішили навіть не направляти до ЄК офіційного листа, що є порушенням.

І недарма. Адже документ передбачає, що НКРЕКП матиме право змушувати виробників електроенергії продавати ресурс на ринку «на добу вперед» та встановлювати граничні обмеження цін на конкурентних сегментах: ринку «на добу вперед», внутрішньодобовому і балансуючому ринку.

За словами першого заступника парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія КУЧЕРЕНКА, зміни до закону про електроенергію призведуть до регулювання ринку у ручному режимі з суб’єктивними обмеженнями учасників й наділення НКРЕКП функціями, не притаманними регулятору. Крім того, законопроект №2233 порушує зобов’язання України за договором про заснування Енергетичного співтовариства і Угодою про асоціацію між Україною та ЄС в частині реформування енергетичної галузі.

«Ринок, який і до цього важко було назвати таким, буде похований. Я розумію, що законопроект є намаганням пережити зиму й не допустити підвищення тарифів на електроенергію для населення. Але такі новації вбивають енергетику, адже заганяють генерації в борги.

Якщо ти вже потрапив в яму, в першу чергу потрібно перестати копати, але Герус своїми поправками копає далі. Наразі маємо патову ситуацію – немає ані ринку, ані державного регулювання. І, на жаль, у комітеті немає розуміння цієї проблеми. В нас залишається можливість повернутися до моделі англійського пулу, яка нам більше підходить, і інтегруватися в цей час із європейською енергосистемою – це цілий комплекс технічних заходів, спрямований на синхронізацію енергосистем. До речі, те ж саме нам радили і в ЄС», – зазначив він у коментарі «ВВ».

Парламентар запевнив, що Рада робитиме все, щоб не допустити підвищення цін на електроенергію для населення. Але, судячи з усього, це неминуче.

«У цьому випадку можна було б казати про невелике подорожчання електрики за умови приведення до адекватного рівня газу й тарифів, прив’язаних до блакитного палива. До цієї ж думки схиляються і фахівці», – підсумував Олексій Кучеренко. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.