Понеділок , 7 Жовтень 2024
Экономика

Як поправками вбивають ринок електроенергії

Ринок електроенергії, який запрацював в Україні з 1 липня, продовжує штормити. З одного боку – через невдало обрану модель, яку запровадили нашвидкуруч попри попередження фахівців, науковців і навіть європейських партнерів. З іншого – до цього доклали руку й нові законотворці, які своїми ініціативами розхитують утле суденце кострубатого ринку, готове вже потонути.

Минулого тижня парламент підтримав у першому читанні законопроект №2233, що вносить зміни до закону про ринок електроенергії. Крім того, що документ не був узгоджений з Єврокомісією, «Слуги народу» з профільного комітету вирішили навіть не направляти до ЄК офіційного листа, що є порушенням.

І недарма. Адже документ передбачає, що НКРЕКП матиме право змушувати виробників електроенергії продавати ресурс на ринку «на добу вперед» та встановлювати граничні обмеження цін на конкурентних сегментах: ринку «на добу вперед», внутрішньодобовому і балансуючому ринку.

За словами першого заступника парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія КУЧЕРЕНКА, зміни до закону про електроенергію призведуть до регулювання ринку у ручному режимі з суб’єктивними обмеженнями учасників й наділення НКРЕКП функціями, не притаманними регулятору. Крім того, законопроект №2233 порушує зобов’язання України за договором про заснування Енергетичного співтовариства і Угодою про асоціацію між Україною та ЄС в частині реформування енергетичної галузі.

«Ринок, який і до цього важко було назвати таким, буде похований. Я розумію, що законопроект є намаганням пережити зиму й не допустити підвищення тарифів на електроенергію для населення. Але такі новації вбивають енергетику, адже заганяють генерації в борги.

Якщо ти вже потрапив в яму, в першу чергу потрібно перестати копати, але Герус своїми поправками копає далі. Наразі маємо патову ситуацію – немає ані ринку, ані державного регулювання. І, на жаль, у комітеті немає розуміння цієї проблеми. В нас залишається можливість повернутися до моделі англійського пулу, яка нам більше підходить, і інтегруватися в цей час із європейською енергосистемою – це цілий комплекс технічних заходів, спрямований на синхронізацію енергосистем. До речі, те ж саме нам радили і в ЄС», – зазначив він у коментарі «ВВ».

Парламентар запевнив, що Рада робитиме все, щоб не допустити підвищення цін на електроенергію для населення. Але, судячи з усього, це неминуче.

«У цьому випадку можна було б казати про невелике подорожчання електрики за умови приведення до адекватного рівня газу й тарифів, прив’язаних до блакитного палива. До цієї ж думки схиляються і фахівці», – підсумував Олексій Кучеренко. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Почему стоит покупать элитную недвижимость в новостройках если есть свободные деньги?

Покупка элитной недвижимости в новостройках — это значительное финансовое вложение, которое имеет...

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.