Суббота , 20 Апрель 2024
Экономика

Олександра Кужель: Європейські країни, які були націлені на розвиток, навіть під час світових криз йшли на зниження податкового тиску на економіку

Європейські країни, які були націлені на розвиток, навіть під час світових криз йшли на зниження податкового тиску на економіку. Наприклад, у Польщі чи Південній Кореї раз за разом намагаються знизити ставки для малого бізнесу. А в європейських країнах із дійсно великим податковим навантаженням податки є компенсаційною платою за соціальні послуги, які отримує платник. У нас, на жаль, підприємців у складні часи не просто залишають сам на сам із своїми проблемами. Ще й закручують гайки замість того, щоб прибрати монополії й зробити більш прозорим адміністрування, підвищити державний менеджмент та підвищити якість управління.

Про це у коментарі “ВВ” повідомила народний депутат України II, VII та VIII скликань, заслужений економіст України Олександра Кужель. 

Наприклад, після прийняття законопроектів №1053-1 і №1073 щодо застосування касових апаратів малому й середньому бізнесу доведеться витратити додатково близько 20 млрд грн для того, щоб забезпечити впровадження цих законів. Звичайно, це викликає обурення в людей, адже цих додаткових коштів у підприємців немає.

На жаль, законопроекти, які сьогодні подаються в Верховну Раду й ухвалюються парламентарями, не свідчать про наявність стратегії й зазвичай є суперечливими. Наприклад, законопроектом №2172 Роксолани Підласої щодо зменшення тиску на бізнес суми штрафів збільшуються в декілька разів, також збільшується тривалість перевірок бізнесу. А змінами в закон про поліцію пропонується, щоб разом із перевіряльниками до підприємців приходили поліцейські.

Щодня в парламенті реєструється до 100 законопроектів, і я намагаюся читати всі законодавчі ініціативи. Складається враження, що одночасно працюють три принтери від монобільшості задля підготовки повної колонізації України. Перший продукує законопроекти щодо впровадження дикого ринку землі, знищення малого та середнього бізнесу як соціальної бази для демократії, розпродаж за копійки активів стратегічних підприємств, у тому числі ГТС, всіх прибуткових портів, КБ «Південне», «Трансаміаку», який щорічно приносить до держбюджету 3 млрд грн. Другий принтер, який наразі добре сприймається людьми, спрямований на руйнування парламентаризму й перетворення депутатів на слухняних кнопкодавів. Таким чином готується підґрунтя для диктатури. Третій принтер видає законопроекти за повної відсутності навіть натяку на стратегію й системність, що призводить до законодавчого хаосу.

Ми з нашою командою намагаємося пояснити, що потрібно знаходити адекватні паритетні рішення на користь держави, бізнесу та споживачів. Адже наслідки відсутності такого паритету врешті-решт лягають на плечі українців. Так, через зміни до законодавства закривається тютюнова фабрика в Прилуках. І таких прикладів причинно-наслідкових зв’язків, які ігнорує монобільшість і які не поліпшують інвестиційний клімат, забагато.

В «Новому курсі», запропонованому командою Юлії Тимошенко, присвячено цілий розділ реформуванню системи оподаткування. Ми є прихильниками поступового усунення податку на додану вартість. Наприклад, у США його взагалі немає. Коли я під час візиту до Америки спитала, чому в їхньому оподаткуванні відсутній ПДВ, мені відповіли, що створення доданої вартості є національною ідеєю Штатів. А національну ідею не можна обкладати податками.

Якщо б у нас була стратегія створення доданої вартості й стимулювання малого, середнього та великого бізнесу, але при цьому прибрали монополії та зробили прозорими адміністративні послуги, економіка почала би реально зростати. Натомість наразі знищуються приведені до європейських норм ліцензування, адмінпослуги та дозвільна система. Десять років тому в Україні було близько 90 видів ліцензування, з часом нам вдалося їх скоротити до 16, попри шалений тиск з боку чинуш, які заробляли на цьому грошики. Тепер Україна повертається до того, що знову Кабмін визначатиме види ліцензування. І таких законодавчих ініціатив від монобільшості багато.

Наприклад, вони не можуть знайти варіанти зниження тарифів. Європейська директива каже, що держава має право знижувати ПДВ на соціально значущі товари та послуги, ціни на які б’ють по найбільш вразливих категоріях населення. Команда «Батьківщини» підготувала відповідний законопроект, запропонувавши запровадити ПДВ на всі комунальні послуги на рівні 5%. Але цей законопроект парламент не розглядає. Ми готові допомагати, але коли влада заходить за такі червоні лінії як продаж землі чи ГТС, мовчати не можна.

 

Вечірні Вісті 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.