Суббота , 20 Апрель 2024
Культура

Нова прем’єра від Вуді Аллена: нудне кохання під дощем

83-річний знаменитий американський кінорежисер Вуді Аллен не має наміру йти на пенсію і регулярно тішить прихильників своїми творіннями. І незважаючи на усі труднощі, він таки презентував новий фільм під назвою «Дощовий день у Нью-Йорку». Та це було непросто…

Річ у тім, що виробництво картини співпало із зародженням руху #MeToo; в результаті знову сплив давній скандал навкруги Аллена. Так, на початку 1990-х його звинувачували в сексуальних домаганнях до його прийомної доньки. Втім, доказів цьому так і не знайшлося… Тож про історію забули, а тут раптом згадали.

Актор Гріффін Ньюман повідомив у «Твіттері», що шкодує про зйомки у фільмі «Дощовий день у Нью-Йорку», і наголосив: в майбутньому більше не буде працювати з Алленом. Він пожертвував свій гонорар організації RAINN.

Трохи пізніше підтягнулися й інші актори. Так, Ребекка Холл також пожалкувала про участь у картині й перерахувала заробіток руху Time’s Up. Потім і Тімоті Шаламе віддав свій гонорар, розподіливши його між кількома громадськими та благодійними організаціями. Ну і наприкінці проти режисера виступила Селена Гомес, пожертвувавши руху Time’s Up понад мільйон доларів, що перевищило її гонорар за фільм.

Далі неприємностей ще додалося: у серпні 2018 року стало відомо, що Amazon Studios відклала реліз фільму «на невизначений термін», а в лютому 2019-го компанія взагалі відмовилася від дистрибуції стрічки. Аллен подав до суду на Amazon, звинувативши її в тому, що контракт із ним був розірваний неправомірно. Та через кілька місяців ЗМІ повідомили, що Amazon Studios повернула Аллену права на дистрибуцію картини. Тож прем’єра таки відбулася…

Та перейдемо до сюжету. Гетсбі Веллес (Тімоті Шаламе) та Ешлі Енрайт (Ель Феннінг), які навчаються в невеличкому коледжі, відправляються на вікенд до Нью-Йорка. Річ у тім, що Ешлі має записати інтерв’ю з видатним режисером сучасності Роландом Поллардом (Лев Шрайбер). А Гетсбі хоче показати своїй коханій місто й вигуляти її по повній. Юнак замовив столики в найкращих ресторанах, спланував походи по музеях і забронював найкращий номер у готелі з видом на Центральний парк…

Але цим двом так і не судилося провести час разом. Ешлі буквально загубиться у вирі кіношних тусовок і ледь не закрутить роман із голлівудським суперстаром Франциско Вегою (Дієго Луна). А Гетсбі зустріне колишню подругу Шеннон (Селена Гомес) й переосмислить свої погляди на життя…

З усього акторського складу хотілося б виділити Ель Феннінг. Її ми бачили всякою: в образі письменниці Мері Шеллі, принцеси Аврори, проповідниці Лоретти Фіггис, юної співачки Вайолет, яка йде за своєю мрією… Але настільки кумедною – ніколи! Спостерігати за її героїнею Ешлі – суцільне задоволення.

Тімоті Шаламе теж у гарній формі. І що би він не говорив потім, йому точно лестив той факт, що він знявся у самого Вуді Аллена.

Незрівнянний Лев Шрайбер буквально зачарувує: він дуже талановито зобразив творчі муки. А от Селена Гомес трохи засмутила. Дивлячись на неї, спочатку не можеш розпізнати, кого ж саме вона нагадує. Та дуже скоро розумієш, що Селена Гомес фактично пародіює Єву Мендес у «Методі Хітча». Міміка просто дзеркальна… До речі, цікава роль дісталася Джуду Лоу. Та це сюрприз!

Загалом стрічка «Дощовий день в Нью-Йорку» виявилася досить приємною. Вуді Аллен дуже любить Нью-Йорк, тож наче запрошує глядачів у гості. І насправді здається, що півтори години наче сам блукаєш містом Великого яблука з парасолькою в руках… Атмосфера досить легка й невимушена.

Проте у цьому фільмі – на відміну від інших робіт Вуді Аллена – не вистачає родзинки. Стрічка надто проста як для майстра. Насправді дивна річ: майже всі сцени та діалоги просто блискучі, а от разом воно якось не клеїться. Окрім того, в картині немає жодної несподіванки. Фінал абсолютно очікуваний, і від того стає сумно.

Картини Аллена можна порівняти з алкогольними напоями: «Матч-пойнт» – гірка настоянка, «Вікі. Крістіна. Барселона» – ароматна сангрія, «Жасмин» – сухий мартіні, «Сенсація» – напівсолодке шампанське, «Колесо чудес» – п’янка вишнева наливка, а «Дощовий день у Нью-Йорку» – сидр, який видихався… У цього фільму майже немає смаку. Він настільки спокійний, що запросто може приспати. Натомість так хочеться вибуху емоцій! Хоча б такого, як це було в «Колесі чудес». Але, можливо, наступна робота майстра нас здивує?


Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті”

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...