Пятница , 29 Март 2024
Экономика

НАК грає в «благородство»

Винахідливість НАК «Нафтогаз» у вибиванні грошей не має меж. Напередодні похолодання монополіст провів інформ-атаку чергою лякалок щодо можливого зриву опалювального сезону в ряді міст України через накопичені теплокомуненерго борги.  А нещодавно, прикриваючись благими намірами піклування про населення, НАК вирішив  перекласти борги ТКЕ на місцеві бюджети.

«Нафтогаз» пропонує уряду запровадити механізм, згідно з яким всім підприємствам ТКЕ, навіть тим, які не можуть забезпечити мінімальний рівень розрахунків, надається право укласти договір із ним без виконаних поточних зобов’язань щодо повноти оплати і отримувати газ (згідно з «Положенням про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 19.10.18 №867, рівень розрахунків виробника теплової енергії повинен становити не менше 90%. – Прим. ред.).

«Це дозволить забезпечити громадян теплом, навіть якщо їхній постачальник має фінансові проблеми», – стверджується у повідомленні компанії-монополіста.

Якщо до завершення опалювального сезону виробник тепла не розрахується за придбаний газ, його борги перед «Нафтогазом» буде покрито з державного бюджету з подальшим зменшенням дотацій відповідним місцевим бюджетам.

«Якщо через бездіяльність ТКЕ або місцевих органів влади не будуть укладені договори з «Нафтогазом» за запропонованою моделлю, газопостачання таким ТКЕ має бути припинене операторами системи розподілу. Таким чином відповідальність за рівень оплати газу тепловиками належатиме місцевій владі, яка матиме всі необхідні інструменти та важелі для здійснення відповідного контролю», – пояснюють в «Нафтогазі».

Тобто у будь-якому разі «Нафтогаз», який і так не бідує, буде у шоколаді: розрахується або ТКЕ, або грошики витягнуть із держбюджету. Одночасно місцевій владі, яка згодом отримає менше фінансування з центру, відводиться роль «смотрящего» або вишибали.

Але щоб вибивати з населення борги, потрібно для початку, щоб люди мали гроші, яких у багатьох просто немає. Тому коли монополіст отримуватиме свої надприбутки, у містах доведеться скорочувати видатки, в тому числі на зарплати й розвиток інфраструктури. На жаль, за таких умов про те, що міста будуть зацікавлені в реформуванні комунальних підприємств й модернізації мереж, говорити не доводиться.

Більше того, місцева влада не має законних підстав брати на себе зобов’язання по самостійним господарюючим суб’єктам. Навіть якщо підприємство ТКЕ відноситься до комунальної власності, воно особисто несе відповідальність за свої фінансові зобов’язання, не кажучи вже про приватні компанії, борги яких «Нафтогаз» вирішив повісити на бюджет.

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.