Среда , 24 Апрель 2024
Экономика

Підприємства продадуть за ціною металобрухту, – Всеволод Степанюк

Проголошуючи старт великої приватизації, влада не може відповісти, навіщо це робить. З молотка мають піти всі великі підприємства. І це можна вважати натяком: мовляв, держава є неефективним власником, що насправді не відповідає дійсності. Питання не у власнику, а у менеджменті. І якщо менеджмент неефективний, власнику його потрібно міняти, а не продавати підприємство.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив економічний експерт Всеволод Степанюк.

Наприклад, доля держави в економіці Франції складає близько 50%. Там державі належать стратегічні підприємства, залізниця, інфраструктура, атомна енергетика. В Україні доля держави в економіці лише 17%. Тому коли прем’єр-міністр каже, що у нас забагато державних підприємств, він лукавить.

Наприклад, «Укрзалізницю» хочуть подробити й частково приватизувати. Але ж економічна наука стверджує, що підприємство з повним виробничим циклом завжди більш конкурентоспроможне й має меншу собівартість продукції. Тож, скоріш за все, єдина мета реструктуризації «Укрзалізниці» – це швидко заробити на її дерибані. При цьому не варто розраховувати на зниження вартості квитків для пасажирів та тарифів на вантажні перевезення. Все буде із точністю до навпаки!

Що стосується підприємств із передовими технологіями, таких, як «Турбоатом», вся історія приватизації свідчить про те, що «інвестори» відразу закривають конструкторське бюро таких високотехнологічних об’єктів, а документацію й цінне обладнання вивозять до своєї країни. І це фактично означає ліквідацію підприємства. «Турбоатом» є конкурентом російським й американським заводам. Тому якщо його куплять, в кращому випадку дадуть випускати запчастини чи, умовно кажучи, каструлі.

Держказну від приватизації поповнити не вдасться. Зараз великі інвестори кажуть, що вартість власності в Україні мінімальна, чому частково сприяє війна. Але ж держава не може захистити ані права власності, ані конкурентність вітчизняних продуктів на зовнішніх ринках, що знижує капіталізацію підприємства. Та й новації нинішньої влади у сфері оподаткування та повноважень податкової міліції ще більше здешевлюють українські активи й не заохочують інвесторів щось купити.

Тобто за реальні гроші ці підприємства зараз не куплять. А завдання продати великі об’єкти було президентом поставлено. Тому їх продадуть за ціною металобрухту, в тому числі українським олігархам.

Але позбавитися великих підприємств, в тому числі стратегічних, за копійки, щоб віддати ці гроші на погашення кредитів – це злочин перед народом України.

 

Вечірні Вісті 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.