Пятница , 29 Март 2024
Экономика

Справжня мета влади – розпродаж земель та видобувного комплексу, – Олексій Кущ

У наших топ-чиновників, які зазвичай є власниками бізнесу, спостерігається подвійний підхід, який чомусь у них самих не викликає когнитивного дисонансу. Коли питаєш, чи розпрощаються вони зараз зі своїми власними активами, вони відповідають, що це недоречно, адже кон’юнктура ринку наразі не дозволяє отримати гарні прибутки від продажу. При цьому вони вважають, що за таких самих умов можна й потрібно продавати державну власність.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив фінансовий експерт Олексій Кущ. 

Із вуст чиновників пролунала доволі цікава думка про створення холдингу, до якого мають злити всі активи державних підприємств за аналогією з «Укроборонпромом». Відповідно з’явиться такий собі великий котел із підприємствами, що працюють в реальному секторі економіки. Це дуже зручно: у каламутній воді можна багато рибки наловити, переформовуючи потоки задля отримання корупційної ренти. Тому, скоріш за все, ми наступного року отримаємо такий монстрохолдинг, тим більше, що кілька «талановитих» хлопців із «Нафтогазу» вже розглядаються на посади директорів цього холдингу з надпривабливою зарплатнею та ще більш привабливими багатомільйонними преміями. І в цьому випадку вже точно не можна буде розраховувати на ефективне управління держпідприємствами.

Насправді ключової мети великого розпродажу в нової влади немає. Є на меті продаж земель сільськогосподарського призначення, що перебувають в державній власності, та видобувного комплексу. Якщо приватизують «Укргазвидобування», в нас буде унікальна ситуація, коли населення купуватиме задорого імпортний газ, а наш ресурс продаватиметься десь на європейському ринку. І ніхто не буде пояснювати, чому, власне, ми так дорого платимо за ресурс.  

Для того, щоб долучати прямі іноземні інвестиції й відповідно ефективно приватизувати державні об’єкти за гідною ціною, Україні потрібно створювати ефективне підприємницьке середовище й демонструвати тренд на зростання. Також потрібно знизити рівень монополізму з існуючих 50-60% до хоча б 20-30%. Без цього про приплив великих системних інвесторів не варто й казати.

Держава має забезпечити ефективне підприємницьке середовище, симетричні умови конкуренції, гарантувати захист титулу прав власності. Крім того, потрібно провести реформу з підвищення якості підприємництва, щоб збільшити капіталізацію національних активів. Тільки після цього потрібно розпочинати приватизацію. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.