Вторник , 19 Март 2024
Экономика

«Нафтогаз» вже почав осінню перекличку боржників за газ, – експерт

«Нафтогаз» вже почав осінню перекличку боржників за газ. Серед перших назвали Одесу і Смілу. Тепер до них додався Кривий Ріг. Тут борг за газ 1,7 млрд. грн. Але якщо у двох попередніх містах ситуація із боргами односкладова, то у Кривому Розі боржник «Криворізька теплоцентраль» умудрилася не лише наростити борг за газ, а й накопичити борги за електроенергію. Що це значить?

Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

Навіть якщо знайдуть гроші і розблокують питання газу, то без електроенергії опалювальний сезон не почнеться. Накопичена заборгованість за спожиту електроенергію «Криворізької теплоцентралі» становить 186 млн. грн. Така заборгованість стане підставою для оператора системи розподілу «ДТЕК Дніпровські електромережі» відключити підприємство від електроенергії.

З одного боку зрозуміло, що відповідальність за борги і потенційне відключення несе керівництво «Криворізької теплоцентраль». З іншого боку повсюдно такі питання вирішуються за участю урядових владних структур. Тому бездіяльність Мінрегіонбуду (тепер вже Мінрозгром) та Міненерго (тепер Міненергодовкілля) може привести до колапсу у Кривому Розі. Або керівники Мінрозгром і Міненергодовкілля розроблять механізм погашення боргів, або цим питанням з часом буде займатися сам Гончарук і Зеленський. І тоді всім може бути лихо, бо як бачимо президент Зеленський може когось і звільнити за такий прокол. Тим паче у його рідному місті.

Не менш важливим було би включення у процес Фонду державного майна, який може вирішити питання виділення коштів для погашення заборгованості. Інакше Кривий Ріг повторить історію черкаського міста Сміла. Але у цьому випадку регіон залишиться як без електроенергії, так і без тепла.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.