Четверг , 28 Март 2024
Экономика

Податковий удар під дих ФОПам?

Анонсована новою командою податкова революція, схоже, починає виходити малому й середньому бізнесу боком. Попри заяви першої особи держави щодо створення належних умов для бізнесу, всілякої допомоги підприємцям та мінімізації ролі держави, Верховна Рада в шаленому темпі ухвалює закони, які можуть спричинити різке погіршення підприємницького клімату. Не дивно, що суспільство, побачивши таку «множинну особистість» влади, перебуває в шоковому стані.

У парламенті зареєстровано кілька десятків податкових законопроектів, і їхня кількість з кожним днем зростає. Такими ж галопуючими темпами, не вдаючись у подробиці, нова більшість ухвалює всі подані членами їхньої команди ініціативи, від яких у підприємницького середовища волосся встає дибки. Адже замість податкової реформи, яку обіцяли у 2020 році, вже зараз вони отримують посилення фіскалізації. Лібертаріанство на ділі виявляється закручуванням гайок.

Україна не вперше бере курс на детінізацію, але чомусь кожна нова владна команда розпочинає не з олігархів та топ-корупціонерів, а з самозайнятого населення та простих громадян. Так і тут – крайніми виявилися фізособи-підприємці (ФОПи). Минулого тижня було ухвалено у першому читанні декілька законопроектів, які ускладнять життя малому й середньому бізнесу.

Під гаслом детінізації розрахунків у сфері торгівлі й послуг на підприємців чекає декілька новацій, які, до речі, можуть бути до вподоби покупцям.

Так, законопроект №1053-1 пропонує впровадження так званих програмних РРО замість касових апаратів. В ідеалі можна користуватися спеціальною програмою на будь-якому гаджеті, щоб роздрукувати покупцю чек або видати його електронний аналог, який має фіксуватися в єдиній податковій базі. Традиційні або програмні РРО повинні будуть використовувати всі ФОПи 2-4 групи, в тому числі інтернет-магазини. І для покупців це справді непогано, адже, отримавши чек, вони підпадають під дію закону про захист прав споживачів й можуть повернути чи обміняти неякісний товар чи послугу або подати в суд на компанію, яка цей товар чи послугу йому надала.

А законопроект №1073 передбачає премії покупцям за скарги на продавців, які не видають чеки. Таким пильним громадянам можуть компенсувати вартість покупки без чека на суму від 100 гривень і більше. Також споживачі зможуть через спеціальну інформаційну систему перевіряти автентичність чеків, оформляти скарги тощо. У разі підтвердження факту порушення продавець має повернути 100% вартості товару та сплатити штраф у двократному розмірі. Фактично споживач може непогано підзаробити, «стукаючи» на бізнес, що дасть фіскальним органам змогу за допомогою великих штрафів примусово виводити підприємців з тіні.

За словами фінансового експерта Олексія КУЩА, такі новації завдадуть відчутного удару по малому бізнесу. Адже поки що обов’язкове встановлення реєстратора розрахункових операцій стосується ФОПів із обігом понад 1 млн грн на рік.

«Тепер навіть із невеликими обсягами обігу коштів ФОП повинен буде встановити РРО, роздруковувати всі чеки та надавати звіти, заносити дані у фіскальну пам’ять. Будь-яке порушення призведе до серйозних штрафів. Якщо зараз штраф за перше порушення умовна 1 гривня, то буде 150% від вартості товару, який був реалізований із порушенням», – зазначив він у коментарі «ВВ».

До речі, за повторну помилку штраф зростає до 250% від вартості неправильно оформленого товару. А за невикористання розрахункової книжки штрафи можуть збільшитися з нинішніх 12 до 50 неоподатковуваних податком мінімумів. Штрафи за те, що контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі, зростуть у п’ять разів – з 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів. Якщо не буде вказано найменування товарів за кодами, доведеться заплатити ті ж 50 неоподатковуваних мінімумів замість нинішніх п’яти.

«Норма про фіскальний кешбек діє в деяких країнах й стосується підакцизних товарів. Але природа фіскального виказування там дещо інша. Адже там сплачують податки 90% громадян і вони не хочуть миритися з тими, хто ухиляється від сплати податків. У нас 90% населення так чи інакше порушують податкові правила, тому фактично за липові чеки підприємців будуть ловити люди, які отримують зарплати в конвертах», – розповів Олексій Кущ.

Експерт визнає, що в Україні є бізнесмени, які, використовуючи ФОПи як прикриття, ухиляються від сплати податків.

«У нас спокійно існують ювелірні компанії з обігом у мільярд та більше гривень. За всіма класифікаторами вони мають належати до великого бізнесу. Але організаційно під одним брендом вони є конгломератом з декількох сотень ФОПів, зареєстрованих на продавців, охоронців та їхніх родичів тощо. Зрозуміло, що за такої організації бізнесу встановлювати РРО, подання звітності тощо буде проблемою. Адже касир не зможе цим займатися апріорі. Для такого тіньового бізнесу збільшується вартість адміністрування», – додав він.

Своєю чергою експерт Центру аналізу економічної політики Юрій ГАВРИЛЕЧКО впевнений, що закони, які розглядаються Радою, погіршують умови ведення бізнесу, збільшують податковий тиск й збільшують частку держави у відносинах між покупцями й продавцями.

«ФОПи на сьогодні є одними з головних донорів місцевих бюджетів, особливо там, де немає великих промислових підприємств. Збільшення податкового навантаження на самозайнятих осіб призведе до колапсу місцевих бюджетів. Враховуючи те, що нова команда збирається збільшити податкове навантаження ще й на великий бізнес, матимемо взагалі неприємну ситуацію.

Але насправді довго ФОПи доїти не вийде, адже в них є альтернатива виїзду за кордон й працевлаштування там. Тобто матимемо ще й провоковану чергову хвилю міграції. На податковий майдан розраховувати навряд чи доведеться – малий і середній бізнес довів, що не здатен консолідуватися для захисту загальних інтересів», – зауважив експерт у коментарі «ВВ».

Він звернув увагу на законопроект №1232 про незаконне збагачення, наслідки введення в дію якого стосуватимуться кожного.

«У цьому документі пропонується внести такі зміни в Податковий кодекс, які дозволять державі обікрасти будь-якого громадянина на законних підставах. Зокрема, законопроект пропонує фізичним особам задекларувати прихований дохід й заплатити за нього певну ставку. Прихованим доходом вважається все те, що людина не зможе підтвердити документами на володіння активами або іншим майном. З 1 січня по 31 березня 2020 року пропонується сплатити 5% з валютних цінностей, рухомого та нерухомого майна, цінних паперів, частини паїв у власності юросіб, а також майнових прав на інтелектуальну власність або фінансові інструменти. 10% пропонується сплатити за інші види майнових прав. А 2,5% – за активи, за рахунок яких були придбані облігації внутрішнього займу. Тільки доходи до 100 тис грн вважатимуться підтвердженими й амністованими без подання всіх декларацій.

Це означає, що якщо ви не знайшли документи на приватизацію квартири, якщо в вас є цінні подарунки, які перейшли до вас у спадок і які не оформлювалися, якщо в вас є цінності, що були придбані за радянських часів і ви не зберегли чеки, до вас можуть бути застосовані штрафні санкції. Враховуючи те, що цей законопроект стосується виключно фізосіб, ніхто не збирається боротися з офшорами та стягувати гроші з олігархів. Додатковими податками обкладуть фізичних осіб! А як відомо, саме фізособи вкрай рідко зберігають всі чеки й відповідну документацію в повному обсязі», – пояснив експерт.

На переконання Олексія Куща, запропоновані новації є контраверсійними через порушення ключової послідовності, якої мали б дотримуватися при проведенні фіскальної реформи.

«Починати потрібно було з посилення фіскальної політики великого бізнесу, потім переходити на середній та малий. Обов’язково потрібно було дати бізнесу перехідний період принаймні строком на рік для переформування підприємницьких практик та умов ведення бізнесу. Також обов’язково потрібно було надати додаткові регулятивні й податкові стимули. Крім того, необхідно було б у загальних рисах прийти з бізнесом до порозуміння й узгодження консенсусної точки фіскального навантаження, яка буде встановлена за рік-два. Тобто діалог між державою та бізнесом мав би відбуватися таким чином: за декілька років ми знизимо оподаткування на певний відсоток, але для цього нам потрібно удосконалити адміністрування податків й поліпшити фінансову політику. В цьому було б раціональне зерно. Адже якщо держава не вміє збирати податки, вона не може стимулювати економіку за допомогою зниження податкових ставок», – сказав експерт.

Він також зауважив, що влада, отримавши від суспільства карт-бланш, у найближчі півроку намагатиметься проштовхнути найнепопулярніші новації. Адже це, так би мовити, період, в який команді Зеленського прощатимуть все.

«На жаль, протести підприємців ні до чого не призведуть. Адже «зелена команда», яка наразі зі швидкістю скаженого принтера ухвалює законопроекти, навряд чи вестиме діалог з суспільством. І це вчергове доводить, що ніколи не потрібно віддавати монополію на владу одній політичній силі. Тобто обравши президента, потрібно було розбавити його монополізм на парламентських виборах. І хоч у поданих законопроектах є раціональне зерно, з іншого боку, їхнє внесення не на часі й не до місця. Бо була порушена справедливість імплементації», – підсумував Кущ.

Олена САФОНОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.