Субота , 28 Вересень 2024
Экономика

Експерт: «Укргазвидобування» визнала, що їх головне покликання, – це збір коштів для держави, а не профільна діяльність

Побачив представлену нову стратегію розвитку «Укргазвидобування» і усвідомив дві речі, які на мою думку є – основними для узагальнення усієї діяльності Групи «Нафтогаз України» за останні п’ять років. 

Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” написав екс-член НКРЕКП, експерт з питань енергетики Юрій Голяк. 
По – перше, нарешті Група в особі «Укргазвидобування» визнала, що їх головне покликання, – це збір коштів для держави, а не профільна діяльність. Оскільки розуміння того, що при собівартості природного газу у «Укргазвидобуванні» 1058 грн./тис.м.куб і ціні продажу 8550грн./тис.м.куб., різниця різними способами переправлялась у бюджет! Тобто Группа «Нафтогаз України» визнала, що усі ці роки збирала гроші для держави і виступала між споживачем і державою «податковим агентом», а отже і стратегію на майбутнє теж окреслила в тих самих межах. Більше того головним своїм досягненням Група вважає перерахування до бюджету сотен млрд. грн., а не вкладання цих коштів в процеси збільшення видобутку вуглеводнів і отримання за ці кошти нових технологій і придбання новітнього видобувного устаткування, маючи за мету збільшити видобуток державної компанії та створити реальну енергонезалежність від імпортованих енергоносіїв!
По – друге, вразили прогнозні показники на майбутнє. Оскільки всі показники визвали занепокоєння, перерахував самостійно. Результати по видобутку природного газу такі: прогнозний видобуток на 2019, при обрахуванні всіх активних площ та свердловин буде становити 12,324млрд.м.куб. за 2019 рік. На перерахування ВТВ надихнув пост Іллі Рибчича, показник «Укргазвидобування» після підрахунку треба зменьшувати в 5,69 рази, показники реальних геологорозвідувальних та пошукових робіт становить лише 6,7 % від запланованих і т.д.! 
При цьому приватними видобувниками України за 2019 рік буде показаний приріст товарного природного газу, по відношенню до 2018 року на 9,2-9,8%.
А тепер по суті самої стратегії. Головний меседж про те, що не потрібно вкладати в розвиток видобування найближчі три роки, є хибним, і говорить про непрофесійність. Оскільки наявна зменьшена ціна на природний газ на міжнародному ринку протримається максимум до середини наступного року і залежить від наявного перевиробництва у основних виробників. Синусоіда видобутку піде вниз десь у листопаді 2019 року, оскільки вже сьогодні йдуть процеси по зменшенню видобування і зменшенню залучених бурових станків. І взагалі при такій ціні на сьогодні жоден світовий гігант з видобутку вуглеводнів не збільшив, але і не зменьшив планові інвестиції у видобуток на 2019/2020 роки. 
За висновок про враження від нової/ старої стратегії, може слугувати констатація повного провалу виконання основних показників програми 20/20 і бажанням новими гаслами прикрити заподіяну шкоду нафтогазовій галузі Украіни.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Залишити відповідь

Погода

Related Articles

Почему стоит покупать элитную недвижимость в новостройках если есть свободные деньги?

Покупка элитной недвижимости в новостройках — это значительное финансовое вложение, которое имеет...

Когда и за что могут наказать предпринимателей?

Физическим лицам-предпринимателям в Украине грозят штрафы за несвоевременную уплату единого налога и...

Какие карты Hamster Kombat покупать 26 июня?

Hamster Kombat выделяется среди других криптовалютных игр благодаря своей оригинальной концепции и...

Нацбанк третий день подряд снижает курс доллара

Национальный банк Украины третий день подряд фиксирует снижение курса американской валюты.