Четверг , 28 Март 2024
Экономика

Експерт: «Укргазвидобування» визнала, що їх головне покликання, – це збір коштів для держави, а не профільна діяльність

Побачив представлену нову стратегію розвитку «Укргазвидобування» і усвідомив дві речі, які на мою думку є – основними для узагальнення усієї діяльності Групи «Нафтогаз України» за останні п’ять років. 

Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” написав екс-член НКРЕКП, експерт з питань енергетики Юрій Голяк. 
По – перше, нарешті Група в особі «Укргазвидобування» визнала, що їх головне покликання, – це збір коштів для держави, а не профільна діяльність. Оскільки розуміння того, що при собівартості природного газу у «Укргазвидобуванні» 1058 грн./тис.м.куб і ціні продажу 8550грн./тис.м.куб., різниця різними способами переправлялась у бюджет! Тобто Группа «Нафтогаз України» визнала, що усі ці роки збирала гроші для держави і виступала між споживачем і державою «податковим агентом», а отже і стратегію на майбутнє теж окреслила в тих самих межах. Більше того головним своїм досягненням Група вважає перерахування до бюджету сотен млрд. грн., а не вкладання цих коштів в процеси збільшення видобутку вуглеводнів і отримання за ці кошти нових технологій і придбання новітнього видобувного устаткування, маючи за мету збільшити видобуток державної компанії та створити реальну енергонезалежність від імпортованих енергоносіїв!
По – друге, вразили прогнозні показники на майбутнє. Оскільки всі показники визвали занепокоєння, перерахував самостійно. Результати по видобутку природного газу такі: прогнозний видобуток на 2019, при обрахуванні всіх активних площ та свердловин буде становити 12,324млрд.м.куб. за 2019 рік. На перерахування ВТВ надихнув пост Іллі Рибчича, показник «Укргазвидобування» після підрахунку треба зменьшувати в 5,69 рази, показники реальних геологорозвідувальних та пошукових робіт становить лише 6,7 % від запланованих і т.д.! 
При цьому приватними видобувниками України за 2019 рік буде показаний приріст товарного природного газу, по відношенню до 2018 року на 9,2-9,8%.
А тепер по суті самої стратегії. Головний меседж про те, що не потрібно вкладати в розвиток видобування найближчі три роки, є хибним, і говорить про непрофесійність. Оскільки наявна зменьшена ціна на природний газ на міжнародному ринку протримається максимум до середини наступного року і залежить від наявного перевиробництва у основних виробників. Синусоіда видобутку піде вниз десь у листопаді 2019 року, оскільки вже сьогодні йдуть процеси по зменшенню видобування і зменшенню залучених бурових станків. І взагалі при такій ціні на сьогодні жоден світовий гігант з видобутку вуглеводнів не збільшив, але і не зменьшив планові інвестиції у видобуток на 2019/2020 роки. 
За висновок про враження від нової/ старої стратегії, може слугувати констатація повного провалу виконання основних показників програми 20/20 і бажанням новими гаслами прикрити заподіяну шкоду нафтогазовій галузі Украіни.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.