Четверг , 28 Март 2024
Культура

Україна не Росія? Точно?

Дві події, пов’язані з однією людиною, чиє ім’я досі, на жаль, лишається актуальним у нас, відбулися минулого тижня

Про це для “Дня” пише Дмитро Десятерик.

15 cічня, у п’ятницю, у Європейському університеті в Санкт-Петербурзі пройшла дискусія “Дау” і його резонанс” за участі режисера фільму, Іллі Хржановського.

Напередодні події з’явився лист протесту. Автори документу стверджували: “Ми вважаємо, що присутність Іллі Хржановського у стінах Європейського (віртуальних або реальних) є потенційним репутаційним збитком для університету й суперечить його цінностям. Ми просимо організаторів відмовитися від участі Іллі Хржановського в заході, у зв’язку з чим створили відкритий лист, який запропонували підписати студентам і співробітникам вишу.

Читайте також: Реванш-2019 відрізняється від реваншу-2010 хіба клоунським ковпаком – Портников

Обговорення й оцінка проєкту “Дау” експертами Європейського університету та запрошеними діячами культури необхідні. Присутність у дискусії Іллі Хржановського неприйнятна”.

У листі з відповідними посиланнями згадані доведення учасників проєкту до емоційного й фізичного виснаження, агресія та приниження на знімальному майданчику, санкціоноване режисером свавілля банди неонацистів на чолі з Максимом “Тесаком” Марцинкевичем, “прокат” українських дітей-сиріт, із яких знущалися перед камерою заради ліпшої достовірності, катування та зґвалтування однієї з акторок із тою ж метою, принизливе ставлення до жіночого персоналу. Про все це неодноразово ішлося.

Цілком у дусі сучасної Росії організатори проігнорували листа. Дискусію, на якій не прозвучало жодної думки, некомфортної для Хржановського, провели.

Буквально за кілька днів до того із другого боку фронту – у Києві, і не просто в Києві, а на вулиці Банковій, в Офісі президента відбулася нарада під головуванням Володимира Зеленського щодо планів керівництва спонсорованого російськими олігархами Меморіального центру “Бабин Яр” побудувати меморіальну синагогу на території Кирилівського православного кладовища. Цей більш ніж сумнівний проєкт представляв вищезгаданий Хржановський.

Читайте також: “Танці на кістах”: Зеленський за півтора року не збагнув, що так і не став президентом

Ідея – цілком у дусі цього любителя влаштовувати гучні провокації. Це ж скільки зайців можна вбити одним пострілом: укотре привернути увагу до себе, будь-які протести проти будівництва на цвинтарі оголосити антисемітизмом, а роботу над справжньою – тобто ґрунтовною і тактовною – меморіалізацією жертв розстрілів у Яру підмінити отаким от інформаційно-будівельним спецефектом.

Нарада завершилася оголошенням про “консультації” із релігійними лідерами України. Інакше кажучи, нічим. Але сам факт її проведення і є результатом.

Тобто виходить ось що. Уже рік довкола художнього керівника Центру “Бабин Яр” вирує скандал. Уже рік детально описують причини, із яких цю людину не варто навіть на поріг пускати у пристойний дім, не кажучи вже про державні установи. Але мов і не було нічого її приймають там, де вона тільки забажає, і перед нею відчиняються всі двері.

Із Росією все зрозуміло. Але чому в нас Хржановському виписана така індульгенція, що перші особи держави витрачають на нього свій особливо цінний під час пандемії та війни час? Чи російські гроші таки роблять дива?

Україна не Росія? Точно?

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...