Пятница , 19 Апрель 2024
Культура

«Форд» проти «Феррарі» – найкраща спортивна драма десятиліття

Часом трапляються несподіванки, і фільми, які здавались прохідними, неабияк вражають. Так сталося зі стрічкою «Аутсайдери» з Меттом Деймоном та Крістіаном Бейлом у головних ролях. Ця біографічна драма знята за книгою американського письменника і журналіста Е. Дж. Бейма «Женіть щосили: «Форд», «Феррарі» та їхній бій за швидкість і славу на Ле-Мані». І ви неодмінно маєте її подивитися!

…1960-ті. Американський автомобільний гігант «Форд» намагається купити італійську компанію «Феррарі», яка перебуває на межі банкрутства. Однак Енцо Феррарі (Ремо Джіроною) в останню мить відмовляється від угоди. Ображені американці вирішують покарати «макаронників». Тож у «Форді» мають намір розробити найкрутіший гоночний автомобіль і витіснити італійців із траси.

Для цього наймають колишнього відомого гонщика, Керрола Шелбі (Метт Деймон), який пішов зі спорту через стан здоров’я і вимушений нині продавати машини. Він має створити той самий чарівний суперкар.

Але ж для перемоги потрібен і найкращий водій. Керрол обирає на цю роль запального Кена Майлза (Крістіан Бейл), який також переживає не найкращі часи. Втім, нікому іншому не до снаги осідлати новий диво-«Форд». І хоча спочатку в компанії робили ставку на іменитих гонщиків, все ж довелося погодитись, що Кен – найкраща кандидатура.

Тож фінальний бій між «Фордом» та «Феррарі» відбудеться на перегонах Ле-Мана. Це найстаріша з нині існуючих автомобільних гонок на витривалість, яка проходить щороку (починаючи з 1923-го) неподалік міста Ле-Ман у Франції. Гонку також часто називають «Гран-прі витривалості і економічності». Команди змушені шукати баланс між швидкістю і надійністю автомобілів, які повинні протриматися протягом 24 годин без механічних пошкоджень. А також мають раціонально використовувати витратні матеріали – паливо, шини та гальмівні колодки. Тож буде дуже гаряче та небезпечно!

У цьому кіно є все, що потрібно для успіху. І найперше – блискуча акторська гра Метта Деймона та Крістіана Бейла (між іншим, спочатку на головні ролі розглядали Тома Круза та Бреда Пітта).

Після виходу в прокат «Марсіанина» 2015 року неперевершеному голлівудському актору Метту Деймону усе якось не щастило із достойними його ролями. Нова частина «борніани» засмутила, «Велика стіна» не здивувала, а «Зменшення» ввело в стан ступору… Прикро, що такому чудовому актору не траплялись гарні сценарії. Був, звісно, «Субурбікон», але він вийшов якимось сумбурним. Але час настав, і Деймон у «Аутсайдерах» буквально розцвів.

Втім, цей фільм став рятівним кругом не тільки для нього, а головним чином для Крістіана Бейла, який давненько не зачаровував публіку. Бейл – справжній двигун цього кіно. Його персонаж просто неймовірний, вибуховий та зворушливий. Розповідати про його гру немає сенсу, це треба дивитися.

До речі, Крістіан Бейл до початку зйомок у фільмі скинув більше 30 кілограмів. Нагадаємо, що актор спеціально набрав вагу для ролі в комедії Адама Маккея «Влада». А на те, щоб схуднути, у нього пішло більше семи місяців. Коли ж Деймон запитав Бейла, як це йому вдалося, той відповів, що просто перестав їсти. Деймона така сила волі приголомшила. Мабуть, це рекорд, тим більше серед чоловіків. Попередній належав Шарліз Терон, яка для ролі в стрічці «Таллі» набрала 23 кілограми. Ну а потім довго приходила до норми…

Та повернімося до нашого кіно. Сценарій, який написали Джез Баттеруорт, Джон-Генри Баттеруорт і постановник картини Джеймс Менголд, – просто фантастичний. На перший погляд здається, що це суто хлоп’ячий фільм. Втім, це абсолютно хибна думка, і картина буде цікавою для досить широкої аудиторії. На самому початку ти наче сам сідаєш за кермо і мчиш дві з половиною години до самого фінішу. Стрічка вийшла легкою та захопливою. І це також заслуга режисера Джеймса Менголда, який зміг переповісти цю доволі вузькоспецифічну історію дуже цікаво. Попри шалений темп, він залишив місце і для невеличких пауз-сентиментів. Особливо вдалася постановнику остання сцена – трагічна, зворушлива, але дуже світла…

«Аутсайдери» точно заслуговують на декілька номінацій на «Оскара» і, відповідно, на декілька золотих статуеток. Хоча це кіно не епатажне і не збере в прокаті мільярд доларів, як це було із «Джокером». Але в ньому є головне – життя! Фільм світлий і приємний, і його точно захочеться переглянути ще не один раз.

Євгенія ПРОРИВАЙ

Вечірні Вісті

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...