Пятница , 26 Апрель 2024
Разное

Вояк, який урятував двох побратимів на Донбасі, став Героєм України посмертно

Молодшому лейтенантові Тарасові Матвіїїву, який поліг на фронті російсько-української війни, надано звання Героя України  з удостоєнням ордена “Золота Зірка”

Про це свідчить відповідний президентський указ.

Військовика посмертно нагороджено за героїзм й особисту мужність, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові, йдеться в документі.

“Тарас Матвіїв на фронті з початку війни. Був волонтером і добровольцем, а у 2019 році почав службу в лавах ЗСУ. Під час ворожого обстрілу 31-річний Тарас врятував двох своїх побратимів, допомігши їм дістатися в безпечне місце. На жаль, сам загинув від ворожої міни. Саме завдяки таким людям Україна вистоїть і переможе. Це – приклад цінностей молодих поколінь українців, які творять нашу країну. Вічна пам’ять Герою”, – наводить Офіс президента слова Володимира Зеленського.

Читайте також: Найпотужнішим збудником войовничості Путіна є карикатурний пацифізм Зеленського – публіцист

Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 року в Жидачеві на Львівщині. Закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка, здобув фах журналіста. Працював у медіа Львівщини та Києва.

У 2013-2014 роках був учасником Революції гідності. Згодом разом із групою активістів, розшукував безвісті зниклих майданівців. Із початком російської агресії допомагав війську.

Навесні 2015-го вступив до лав окремої добровольчої частини “Карпатська Січ” і боронив наші позиції в Пісках, Водяному, Опитному, Первомайському. Пізніше його обрали депутатом Жидачівської районної ради на Львівщині, але він повернувся на фронт.

Із вересня 2018-го вступив на курси лідерства Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, щоби стати офіцером Збройних сил України. 2019 року його направили для подальшого проходження військової служби до 24 ОМБр імені короля Данила.

Читайте також: На Донбасі загинули двоє військовиків

Загинув увечері 10 липня, коли російські окупанти обстріляли українські позиції в районі села Троїцького на Луганщині. Одна з мін потрапила у бліндаж, де були вояки. Тарас Матвіїв витягнув двох бійців назовні й відніс у безпечне місце. У цей час ще одна міна впала на позицію й осколками смертельно поранила молодшого лейтенанта.

Командування частини 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила та побратими ініціювали процедуру подання на відзначення Тараса Матвіїва званням Героя України.

Полеглого захисника ховатимуть у середу, 15 липня.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Лёгкий рецепт кружевных пасок-краффинов

Кружевные паски-краффины выглядят довольно необычно, ведь они напоминают одновременно кекс и круассан.

Какие растения нужно срочно обрезать, чтобы они пышно цвели?

Дачники и огородники в весеннюю пору активно занимаются обрезкой кустов и деревьев.

Учёные показали как меняется внешность человека если спать меньше 7 часов

Недостаток сна в современном мире является обыденной вещью.

Рецепт домашнего салата с печенью, но без картошки

Салат с печенью - вкусное и полезное блюдо, которое легко приготовить.