Вторник , 19 Март 2024
Разное

УБД для добровольців – справедливість є

Бійці добровольчих батальйонів, які одними з перших пішли захищати Україну від російської агресії, не надто були обласкані державою. Попри те, що вони воювали у взаємодії з військовими та правоохоронними формуваннями, в праві отримання статусу учасника бойових дій (УБД) їм було відмовлено. Вояки добивалися свого визнання через суд.

Щоб якось виправити цю несправедливість, місцеві органи влади розпочали надавати статус бійця-добровольця АТО. Але таке визнання на регіональному рівні не було співставним статусу УБД на рівні державному. Та й намагання деяких парламентарів минулого скликання на законодавчому рівні визнати добровольців учасниками бойових дій у Раді VIII топилися майже в зародку. І ось нарешті з’явилася надія, що вже до кінця року бійці добробатів отримають заслужене визнання.

Минулого тижня парламентський комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглядав два майже тотожних законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції». Авторами законодавчої ініціативи №2045 є група парламентарів з «Європейської солідарності» – Ірина Фриз, Яна Зінкевич, Ірина Геращенко, Іванна Клімпуш-Цинцадзе й Марія Іонова. До авторського колективу законопроекту №2045-1 увійшли 56 народних депутатів, серед яких представники «Батьківщини», «Слуги народу» й «Голосу».

Член громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів, координатор Служби соціального захисту добровольців ДУК та УДА, член ГО «Добровольці» Анастасія Римар розказала «ВВ», що відмінність законопроекту №2045-1 полягає в спрощеному порядку отримання УБД бійцями добробатів, які дістали поранення, контузії чи каліцтва.

Із 2015 року такі люди могли отримати статус особи з інвалідністю. Але бувало так, що після лікування й переогляду медико-соціальною експертною комісією боєць не отримував групу інвалідності, позбавлявся статусу учасника бойових дій й належних соціальних гарантій, оскільки відповідна процедура не передбачена чинним законодавством. Законопроект передбачає для таких осіб спрощений порядок надання статусу УБД. Фактично людина повинна надати медичні документи про поранення й лікування й отримати статус учасника бойових дій.

По інших пунктах законопроекти ідентичні, що й було визнано на засіданні профільного комітету.

Законопроекти передбачають, що бійці добровольчих формувань, що брали безпосередню участь в АТО у взаємодії з підрозділами ЗСУ, МВС, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ тощо можуть отримати статус учасника бойових дій. Для цього боєць такого формування має перебувати не менше 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю перебування, в зоні АТО.

Зауважимо, законопроект не поширюється на волонтерів та працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Підставою для надання статусу УБД є або витяг з наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення АТО, або довідка з уповноважених органів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, про період безпосереднього виконання особою бойових завдань антитерористичної операції в районах її проведення у взаємодії з регулярними частинами ЗСУ чи підрозділів МВС. Але проблема полягає в тому, що такі довідки взяти вкрай складно й часом неможливо.

Саме тому законотворці прописали механізм, який дозволить бійцям добровольчих формувань, які брали безпосередню участь в АТО, отримати статус УБД. Для цього потрібно подати до Міжвідомчої комісії нотаріально завірені свідчення не менш ніж трьох свідків, які підтвердять участь добровольця у виконанні завдань АТО в районах її проведення. До уваги братимуться свідчення тих, хто має статус УБД й документальне підтвердження своєї участі в АТО в період, за який вони свідчать.

За словами Анастасії Римар, щоб уникнути надання статусу особам, які не мають на це права, одним із свідків обов’язково має бути командир підрозділу (роти чи батальйону ЗСУ, МВС чи підпорядкованих цьому міністерству Нацгвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції тощо), з яким співпрацював боєць добровольчого формування при виконанні завдань.

Також вона розказала, що киянам, що подавали документи на отримання статусу бійця-добровольця, згодом повернуть ці документи, щоб людина не збирала їх знову для отримання УБД. Адже умови отримання статусу добровольця в Києві майже ідентичні із загальнодержавними, прописаними в законопроекті. На жаль, в інших містах не завжди дотримувалися мінімального терміну перебування бійця в зоні АТО й надавали статус добровольця навіть тим, хто воював всього декілька тижнів.

За розрахунками авторів законопроекту, після його ухвалення статус УБД зможуть отримати близько 3 тисяч осіб. Але, на думку Анастасії Римар, таких людей буде значно менше. Адже багато хто з бійців добробатів продовжили службу в офіційних підрозділах ЗСУ та МВС та отримали там статус учасника бойових дій. Наприклад, у «Правому секторі», де ведеться робота з ветеранами, на статус УБД претендують близько 1,5 тисяч добровольців по всій країні.

Також вона переконана, що на рівні Міжвідомчої комісії не буде жодних перепон. Тим більше, що до її складу увійдуть і представники громадської ради Мінвету, і представники добровольчих формувань, які також перевірятимуть документи.

Розглянувши обидва законопроекти, парламентський комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ухвалив рішення рекомендувати законопроект №2045-1 до прийняття за основу і в цілому. Тобто документ не потребує другого читання. Народні депутати сподіваються, що вже найближчого сесійного тижня законопроект буде ухвалений, і нарешті добровольці офіційно за законом отримають статус УБД.

«Якщо це станеться – це однозначно буде перемога, якої вже років зо п’ять чекають чоловіки і жінки, які зі зброєю в руках стали на захист України в найзапекліші часи російської збройної агресії», – написала народний депутат, співавтор законопроекту Леся Василенко в соцмережі.

Антоніна МІРОШНИЧЕНКО

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Буданов предложил новое средство борьбы против Владимира Путина

Кирилл Буданов предложил новый инструмент в войне против режима Кремля.

Почему Украина пока не рассматривает введение войск НАТО на свою территорию?

Украина на данный момент не рассматривает возможности внедрения войск НАТО на свою...

Юрий Игнат уходит с поста, прощание Николая Олещука

Спикер командования Воздушных сил ВСУ Юрий Игнат уходит с должности.