Суббота , 27 Апрель 2024
Мир

Die Welt: Україна може пояснити Німеччині, чому потрібен призов в армію

Німеччина 10 років тому скасувала обов’язкову службу в армії / Flickr/World Armies

Вже 10 років молодих хлопців у Німеччині не відправляють на обов’язкову службу в Бундесвері після відповідного рішення парламенту. Чи можна сказати, що воно досі виправдане?

Про це йдеться в статті Die Welt, інформує УНІАН.

В Ізраїлі чоловіки й жінки обов’язково проходять військову службу впродовж двох років. Стільки ж триває й служба в Південній Кореї. Під час цих двох років контакти рекрутів з друзями й сім’єю обмежені, – пояснює німецький журналіст Райнер Гаубріх, який сам теж служив в німецькій армії.

На щастя, Німеччина не оточена ворогами. І більше немає жодної комуністичної держави біля німецьких кордоні.

“Саме тому багато громадян переконані, що безпека ФРН не під загрозою. А боротьба за владу у світі тепер ведеться економічними методами або за допомогою “м’якої сили”. Скажіть про це людям в Україні або в країнах Балтії, або німецьким солдатам в Малі”, – наголошує він.

На його думку, скасування військового призову зробило свій внесок в зміцнення цього помилкового судження. Тому що за цей час ще більше скоротилася та частина населення, якій доводилося мати справу з військовими сценаріями в житті або чиї родичі проходили через такий досвід. Оскільки Бундесвер тепер бере на службу лише добровольців, часто можна спостерігати так званий “негативний відбір”. Багато людей йдуть в армію, тому що не змогли знайти іншу роботу, або надто сильно захоплюються зброєю чи бойовими мистецтвами. Солдати в Німеччині тепер – це не “громадяни в уніформі”, вони більше не дзеркало суспільства.

Це збільшує внутрішній розрив між громадянами і армією, який з’явився в післявоєнний період. А без призову Бундесвер дедалі гостріше впирається з обмеженнями своїх можливостей. Колись в німецькій армії служили 500 тисяч людей. Тепер німецьких військових лише 180 тисяч. А в цей же час, кількість закордонних місій зросла. Саме тому, наприклад, екс-міністр оборони ФРН Франц Йозеф Юнг і експерти на зразок професора Університету федеральних збройних сил Міхаеля Фольффсона обговорюють відновлення призову в Німеччині.

У свою чергу, журналіст Торстен Юнгхольт, який з 2009 року пише про проблеми Бундесверу, вважає, що скасування призову було правильним рішенням. На його думку, неправильним було лише посилання на економічні причини. Холодна війна, в часи якої Німеччина була лінією фронту, давно закінчилася. В 1990 році загроза зникла. І для захисту ФРН не потрібна велика армія. Вистачить і спеціалізованих професіоналів.

“Це стосується не лише міжнародних криз, а й потреби в захисті країни й союзників, яка знову з’явилася після анексії Криму”, – вважає він.

НАТО більше не вимагає від Німеччини підтримувати 12 дивізій. Достатньо і трьох. Тож причин проводити призов в країні, на думку Юнгхольта, немає. 

УНІАН

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...