Вторник , 14 Май 2024
Мир

Newsweek про подорожі в часи коронавірусу: яке місце в літаку найбезпечніше?

Пандемія коронавірусу змусила всю галузь авіаперевезень приземлитися. А більшість людей не можуть подорожувати через заходи карантину. Пасажирський потік в США станом на понеділок (в День пам’яті) був меншим на 86% у порівнянні з аналогічним днем минулого року.  Про це свідчать останні цифри Адміністрації безпеки транспорту (TSA). Авіакомпанії готуються до обслуговування більшої кількості пасажирів. Але мандрівники бояться заразити коронавірусом, особливо в літаку, де тривалий час доводиться сидіти в одному приміщенні з сотнями інших людей, – пише Newsweek.

В Центрі контролю й профілактики захворювань США зауважують: “Подорожі підвищують ваші шанси підхопити й поширити COVID-19. Ми не знаємо, чи якийсь зі способів подорожувати безпечніший, ніж інші. Однак, аеропорти, автобусні станції, залізничні вокзали й інші зупинки – це все місця, де мандрівники можуть потрапити під вплив вірусу в повітрі й на поверхнях. Це також місця, де важко дотримуватися соціального дистанціювання”.

Чи загроза заразитися справді вища в літаку? Зазвичай ризик підхопити інфекцію в такому місці нижча, ніж в торговельному центрі чи в офісі. Про це кажуть в Міжнародній асоціації повітряного транспорту (IATA). 

“У порівнянні з такими місцями повітря у кабіні сучасного літака змінюється значно частіше, ніж в офісі чи крамниці”, – наголошують в організації.

У випадку більшості сучасних літаків повітря, яке постачається в кабіну пасажирів, або на 100% свіже, або ж складається з суміші свіжого й рециркульованого повітря, яке фільтрується за допомогою фільтрів HEPA. Ці фільтри мають ефективність на рівні 99,97% і вище. Вони усувають віруси так само, як і фільтри в операційних.

“Більшість вірусів й інших мікроорганізмів не поширюються під час польотів через спосіб циркуляції й фільтрації повітря в літаках. Однак, важко дотримуватися соціального дистанціювання під час завантажених рейсів. Доводиться сидіти близько з іншими людьми годинами. Це може підвищити ризик потрапити під вплив коронавірусу, який викликає COVID-19”, – пояснюють в Центрі контролю й профілактики захворювань США. 

“Подорож повітряним транспортом вимагає перебування в черзі на контролі, в терміналах аеропортів, що може призвести до близького контакту з іншими людьми й різними поверхнями”, – додають у відомстві.

У ВООЗ теж підтверджують, що якість повітря в кабіні більшості літаків ретельно контролюється. А вентилятори забезпечують повну заміну повітря в кабіні 20-30 разів на годину.

“Дуже заразні хвороби, такі як грип, частіше поширюються серед пасажирів в ситуаціях, коли система вентиляції на борту літака не працює”, – зауважують в ВООЗ.

Чи є на борту літака найбезпечніше місце? Дотримуватися соціального дистанціювання на борту майже неможливо через те, як розміщені пасажирські крісла. Однак, місце біля ілюмінатора буде трохи кращим, тому що прибирає необхідність контакту з людьми з одного боку. Але, звісно, навіть тут потрібно пам’ятати про небезпеку контактів з поверхнями.

“Передача інфекції може відбутися між пасажирами, які сидять в одній частині літака. Зазвичай це відбувається через кашель, чхання чи дотик (прямий чи з посередництва поверхні). Тут ситуація нічим не відрізняється від інших випадків, коли люди перебувають близько один до одного, наприклад, в протязі, автобусі чи театрі”, – пояснюють в ВООЗ. 
Цього місяця в США голова комітету Палати представників з питань транспорту Пітер ДіФазіо закликав всі авіакомпанії країни не продавати квитки на місця посередині. Він написав спеціального листа всім авіаційним профспілкам, попросивши їх віддати пріоритет безпеці і здоров’ю пасажирів, а не доходам галузі. Деякі авіакомпанії пропонують мандрівникам викупити місце посередині, щоб збільшити дистанцію з сусідом.

Як скоротити ризик зараження на борту літака? Тут поради такі ж, як і у випадку заходів безпеки у будь-якому людному місці.

“Існують прості кроки, які допоможуть скоротити ризик підхопити хворобу під час подорожі. Вони включають дотримання гігієни рук шляхом їх частого миття з милом або обробки за допомогою дезінфекторів на основі спирту, а також утримання від дотиків до свого обличчя, особливо очей, носа і рота”, – пояснюють в Міжнародній асоціації повітряного транспорту.

“Не варто вирушати в подорож, якщо ви погано почуваєтеся. Якщо ж симптоми респіраторної хвороби з’явилися під час чи після поїздки, варто звернутися по медичну допомогу й розповісти про свою подорож своєму лікарю. Більшість урядів пропонують чіткі інструкції в таких випадках”, – додають в організації.

“Щоб мінімізувати ризик передачі інфекції, мандрівники, які почуваються недобре, особливо якщо у них підвищена температура, повинні відкласти свою поїздку до одужання. Люди з відомими активними інфекційними хворобами не повинні подорожувати повітряним транспортом. Авіалінії повинні не дозволяти ступати на борт пасажирам, які здаються зараженими такими хворобами”, – радять в ВООЗ.

unian.ua

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Белгороде раздался ряд взрывов, есть раненые

На территории Белгорода раздалась серия взрывов, которые услышали местные жители.

Израиль готов воевать без поддержки США

Израильское государство готово самостоятельно воевать на территории Сектора Газа.

Дипломата РФ вызвали “на ковер” из-за сбоев в работе GPS

МИД Эстонии в связи с тем, что сбои в работе GPS участились...

В Таганроге слышны взрывы и автоматные очереди

В Таганроге гражданские жители услышали серию взрывов, а так же очереди, произведённые...