Четверг , 2 Май 2024
Мир

Reuters: США розробляють план із міжнародного освоєння ресурсів Місяця. Спочатку — без Росії

Адміністрація президента США Дональда Трампа готує міжнародну угоду, яка передбачає видобування корисних копалин на Місяці. При цьому до неї не планують долучати Росію – принаймні на початкових етапах, бо американські військові вбачають у ній джерело загроз для своїх космічних технологій.

Про це Reuters розповіли джерела, знайомі з розробкою плану. Їхні імена в інформагентстві не розкривають.

Передбачається, що угода матиме назву «Пакт Артеміди» – за назвою програми американського космічного агентства NASA з освоєння Місяця.

У ній міститимуться пропозиції щодо видобування корисних копалин супутника Землі таким чином, аби вони не становили загрозу безпеці країн. Зокрема, навколо кожної місячної бази пропонується створити так звані «зони безпеки», які б відділяли їх від баз інших країн та компаній.

Як пояснило Reuters одне з джерел на умовах анонімності, йдеться не про територіальні посягання, а про забезпечення рівних умов освоєння Місяця для всіх.

За словами джерел Reuters, у найближчі тижні США почнуть перемовини щодо пакту з іншими космічними державами – Канадою, Японією, країнами ЄС, Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Участі РФ на ранніх етапах укладання домовленості не передбачено, оскільки Міністерство оборони США вважає її джерелом загроз для американських супутників.

hromadske.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США временно одобрили расчеты с банками из РФ

Правительство США разрешило проводить операции с российскими банками.

Макрон готов к обсуждению идеи использования ядерных боеголовок для “защиты ЕС”

Макрон высказался о возможности "защиты ЕС" с помощью ядерного вооружения.