Среда , 1 Май 2024
Мир

У Бразилії знайшли загадковий вірус

У Бразилії в штучному озері Пампулов у місті Біло Оризонте вчені знайшли новий загадковий вірус – понад 90% його генів невідомі науці. Про це пише Science Alert.
Знахідка отримала назву Яравірус – на честь покровительки води Яри з бразильської міфології. За словами учених, вірус скоріш за все – “новий вид амебних вірусів з незрозумілих поки філогенезом”. 

Як зазначається, більшість з відомих вірусів амеб мають загальні риси, що дозволило класифікувати їх в єдину еволюційну групу. Яравірус же, хоч і не має складного геному, втім містить значну кількість невідомих науці генів.

Дослідники з’ясували, що понад 90% генів яравірусу раніше не описувалися – це так звані гени-сироти. Водночас лише у шести генів виявили віддалену схожість з уже відомими. Пошуки за метагеномами не дали підказок щодо зв’язків вірусу.

Поки вчені лише будують здогадки, чим насправді є яравірус. Припускається, що це може бути перший одиничний зразок невідомої групи амебних вірусів, також, можливо, це – варіація гігантського вірусу, яка якимось чином еволюціонувала в зменшену форму. 

 

tsn.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США временно одобрили расчеты с банками из РФ

Правительство США разрешило проводить операции с российскими банками.

Макрон готов к обсуждению идеи использования ядерных боеголовок для “защиты ЕС”

Макрон высказался о возможности "защиты ЕС" с помощью ядерного вооружения.