Воскресенье , 28 Апрель 2024
Мир

Сенат США проведе фінальне голосування щодо імпічменту Трампу

Члени сенату – верхньої палати Конгресу США – запланували на середу фінальне голосування за статтями імпічменту президенту США Дональду Трампу.

Щоб усунути президента з посади, необхідні голоси двох третин сенаторів. Оскільки більшість в сенаті США сьогодні належить республіканцям, найімовірніше, на цьому етапі процедуру імпічменту буде заблоковано.

Таким чином, сенатори поставлять крапку в цій справі.

Як повідомляють західні ЗМІ, голосування заплановано на 16:00 за місцевим часом.

Судовий розгляд у сенаті в рамках процедури імпічменту Трампу почався 21 січня цього року.

Його зосереджено на двох пунктах обвинувачення, раніше затверджених на голосуванні в палаті представників – зловживанні владою і перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Згідно з резолюцією, яка регламентує проведення судового розгляду, в розпорядженні команди Трампа і демократичних “менеджерів з імпічменту”, що протистоять їй, було по три дні, щоб виступити зі своїми аргументами в рамках судового процесу. Протягом цих трьох днів кожна зі сторін мала можливість протягом максимум 24 годин викладати свою позицію на слуханнях.

Потім сенатори протягом 16 годин могли виступити і задати свої питання і щодо справи.

Після цього в сенаті почалися дебати з питання виклику свідків.

Верхня палата конгресу США проголосувала проти виклику нових свідків на слухання в рамках процесу імпічменту президенту, що істотно прискорило завершення процесу імпічменту.

За виклик свідків висловилися 49 сенаторів, а проти – 51.

Ініціативу запросити додаткових свідків висунули демократи, республіканці ж, навпаки, виступали проти неї, щоб швидше завершити процес імпічменту.

В ході судового процесу прокурорами в сенаті виступали сім “менеджерів імпічменту” від палати представників США. До їх числа потрапили, зокрема, голова комітету з розвідки палати представників Адам Шифф і голова юридичного комітету Джеррі Надлер. Саме Шифф і Надлер були серед основних дійових осіб при розгляді теми імпічменту президенту в Палаті представників.

Сенатори ж у даному випадку є присяжними.

Команда захисту Дональда Трампа раніше повідомляла, що схвалені Палатою представників статті імпічменту “конституційно недійсні”, і обвинуватила демократів у “зухвалій і незаконній спробі” скасувати результати президентських виборів 2016 року. За їхніми словами, “ця вкрай упереджена і безрозсудна одержимість імпічментом президента почалася ще до його обрання, і триває й донині”.

Демократи ініціювали процедуру імпічменту щодо президента 24 вересня 2019 року, після того, як американський інформатор висловив стурбованість у зв’язку з телефонною розмовою Трампа з українським президентом Володимиром Зеленським, яка мала місце 25 липня. Під час розмови Трамп закликав Зеленського почати розслідування щодо екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера, а також передбачуваного втручання в американські вибори 2016 року з території України.

interfax.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...