Суббота , 27 Апрель 2024
Мир

Найманці «Вагнера» входять у бізнес-модель Кремля

Троє чоловіків у масках співали пісню в пустелі Сирії. Слова були приблизно такими: «Я з плеча зніму автомат, застрелю сина, застрелю і мати». Обезголовивши чоловіка, росіяни хвалили один одного, а потім підпалили труп…

Нещодавно російська «Новая газета» опублікувала розслідування щодо цього випадку. А саме відео з’явилося в інтернеті в кінці минулого тижня. Висновок: троє головорізів, найімовірніше, були найманцями з російської групи «Вагнер». Це неофіційний військовий інструмент, яким Росія користується для розширення свого впливу в нестабільних країнах з 2014 року.

Вперше бойовиків «Вагнера» помітили шість років тому в Україні. З того часу вони з’являлися в десятках інших країн включно з Сирією, ЦАР, Суданом, Лівією, Венесуелою, Мозамбіком, і навіть у виснаженому бідністю Мадагаскарі. Вони проводили таємні військові операції, стежили за шахтами й родовищами, захищали урядових лідерів й втручалися в місцеві вибори.

Численні журналістські розслідування вже викрили операції «Вагнера». І всі вони так чи інакше пов’язані з Кремлем.

Цікаво те, що, згідно з російською конституцією, використання найманців заборонене. «Вагнер» входить у структуру московської компанії Concord Group, яка належить бізнесмену Євгенію Пригожину. Його інколи називають «персональним кухарем Володимира Путіна» через його особисті зв’язки з російським президентом й угоди на забезпечення харчування для державних шкіл, лікарень й армії Росії. У 2016 році Пригожин потрапив під санкції США, оскільки він організував «фабрику тролів», яка втручалася в американські вибори.

«Новая газета» писала, що щонайменше один з росіян на відео про обезголовлення чоловіка у Сирії був бійцем «Вагнера».

«Сховай своє обличчя. Ой, та не зважай. Це відео нікуди не піде», – говорив голос за кадром. Один з трійці головорізів опустив шарф, повністю відкривши своє обличчя.

Журналісти з’ясували, що цього чоловіка звати Станіслав і він родом зі Ставрополя. З 2016 року він воює «за інтереси Росії за кордоном» у складі «Вагнера» на позиції снайпера.

Місце, де було зняте жорстоке відео, теж доводить причетність «Вагнера». Арабські ЗМІ пишуть, що обезголовлення відбулося неподалік газового родовища в провінції Хомс. Російські найманці допомогли уряду в Дамаску відвоювати цю місцевість у «Ісламської держави» ще у 2017 році. Невдовзі після того розробка родовища перейшла в руки російської компанії «Європоліс», яка належить Пригожину.

Це прояснює «бізнес-модель» організації найманців. В усіх країнах, куди приходить «Вагнер», невдовзі з’являються вигідні державні контракти. Коли лівійський генерал Халіфа Хафтар торік зустрічався з Володимиром Путіним, Пригожин теж був присутнім, так само як і міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Цього року стало відомо, що компанія, пов’язана з «кухарем Путіна», добувала золото в Судані. В цій країні Кремль і «Вагнер» тісно співпрацювали з президентом Омаром аль-Баширом, який тепер у відставці. В Мозамбіку російські найманці «завоювали» для Москви угоду на видобуток газу. Сім російських бійців «Вагнера» були вбиті місцевими групами.

«Гроші й політика. Було очевидно, що ми не можемо конкурувати з «Вагнером», – сказав представник місцевої фірми, коментуючи російський спосіб отримати бажаний контракт у Мозамбіку.

Тож «Вагнер» став дешевим і ефективним рішенням. Це саме те, що подобається Путіну.

Єва КУКІР

NRC Handelsblad (Нідерланди) 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...

Пророссийская оппозиция Молдовы создала антиевропейский политический блок

Оппозиция молдавского государства, которая направлена на пророссийский сектор в воскресенье приезжала в...