Четверг , 2 Май 2024
Мир

Повномасштабна війна між США і Росією призведе до ядерної зими на планеті

Згідно з результатами дослідження, проведеного науковцями Рутгерського університету в Нью-Брансвіку, в разі повномасштабної війни між США і Росією вся планета буде піддана страшному спустошенню. На Землю опуститься ядерна зима, і навіть у значній частині північної півкулі влітку температура опуститься нижче нульової позначки. В результаті майже все населення Землі (7,7 мільярда чоловік) може померти від голоду.

Дослідження, опубліковане в Journal of Geophysical Research-Atmospheres, висуває аргументи на користь Договору про заборону ядерної зброї, прийнятого ООН два роки тому. В цілому цей документ ратифікували нині 25 країн. США не входять до їх числа. Він набере чинності, коли кількість держав, які його підписали, досягне 50. Питання більш ніж актуальне: кілька днів тому США випробували крилату ракету наземного базування дальністю понад 500 км після того, як ДРСМД, що забороняв двом наддержавам розробку і використання цих озброєнь, припинив свою дію.

Наукові співробітники на чолі з аспірантом Рутгерського університету Джошуа Купом використали сучасну кліматичну модель для того, щоб спрогнозувати наслідки ядерного конфлікту між двома ядерними наддержавами.

В результаті обміну ударами в верхні і нижні шари атмосфери піднімуться 150 мільйонів тонн чорного диму від пожеж у містах і промислових зонах. Дим у повітрі триматиметься протягом кількох місяців або років, не пропускаючи на Землю сонячні промені.

Наукові співробітники застосували нову кліматичну модель Національного центру атмосферних досліджень з поліпшеною роздільною здатністю і промальовуванням ситуацій у порівнянні з моделлю, розробленою НАСА і використаною два роки тому науковою групою, яку очолював співавтор нового дослідження Алан Робок, викладач екологічних наук у Рутгерському університеті.

Нова модель дає зображення набагато більшої кількості місць на Землі і видає прогнозні зображення частинок диму і руйнування озонового шару в результаті перегріву атмосфери. Але навіть за цих умов кліматичні зміни, показані в новій моделі, майже збігаються з тими, що були представлені в моделі НАСА.

«Це означає, що в разі великомасштабної ядерної війни ймовірність зміни клімату вельми висока. Справді настане ядерна зима з катастрофічними наслідками», – підкреслив Куп.

Як у нових, так і в старих моделях ядерна зима настає, коли дим (сажа) в верхніх шарах атмосфери перешкоджає проникненню сонячного світла, в результаті чого температура на поверхні Землі опускається в середньому на 10ºC.

У зв’язку з тим, що великомасштабна ядерна війна може спалахнути в результаті аварії або внаслідок хакерської атаки, комп’ютерного збою або дій безвідповідального світового лідера (що цілком можливо), то єдиним правильним рішенням з боку людства буде знищення всієї ядерної зброї, вважає Робок. Питання лише в тому, хто зробить перший крок.

ABC.es, Іспанія

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США временно одобрили расчеты с банками из РФ

Правительство США разрешило проводить операции с российскими банками.

Макрон готов к обсуждению идеи использования ядерных боеголовок для “защиты ЕС”

Макрон высказался о возможности "защиты ЕС" с помощью ядерного вооружения.