Суббота , 27 Апрель 2024
Мир

«Ісламська держава» може повернутися і стати ще сильнішою

В той час, як США продовжують виводити свої війська з Сирії, експерти бояться, що «Ісламська держава» може повернутися і стати сильнішою, ніж будь-коли. Хіба що інші країни заповнять прогалину, яку залишають по собі американці. Втім, ніхто поки не зголосився виконати цю роль.

«Ми очікуємо, що цю слабину виправлять коаліційні сили. І ми отримуємо дуже обнадійливі сигнали від них», – сказав представник США в Сирії й коаліції з боротьби проти «Ісламської держави» Джеймс Джефрі.

Але на цей момент жодна союзна країна не взяла на себе зобов’язання відправити додаткові сили у Сирію, щоб заповнити прогалину, яку США залишають після себе. Потенційно це може відкрити шлях для підйому терористичної групи. Без певного рівня американської рішучості, як політичної, так і фінансової, – навряд чи будь-хто з союзників збільшить присутність у Сирії, вважає аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень Мелісса Далтон.

«Ми справді стали політичним фундаментом цієї операції», – сказала вона. На думку експерта, першим кроком до збільшення участі партнерів, таких як Велика Британія чи Франція, повинна стати угода між Туреччиною і «Сирійськими демократичними силами» про захист кордону. Париж, наприклад, дуже чітко заявив, що його війська в Сирії розгорнуті для боротьби з терористами, а не охорони кордону. Про це виданню сказав неназваний чиновник із Британії.

Джефрі налаштований на досягнення такої угоди. Але делікатні переговори уразливі перед зовнішніми подіями, такими як економічний обвал у Туреччині, суперечка між Вашингтоном і Анкарою через російські С-400 тощо. Турецька сторона хоче гарантій, що «Сирійські демократичні сили», які складаються здебільшого з курдів, не будуть використовувати північ Сирії для організації атак на півдні Туреччини. У цей час інша сторона боїться, що турецькі війська будуть нападати на уразливі прикордонні містечка. Без США чи підтримки союзників зберегти безпеку і стабілізувати досягнення коаліції не вдасться. Тож, на думку Далтон, дуже вірогідно, що з часом «Ісламська держава» зможе зіграти на розчаруванні місцевих, як це сталося у 2014 році. Таким чином, терористична організація знову зможе захопити території в Сирії.

Станом на серпень 2018 року під командуванням «Ісламської держави» на території Сирії й Іраку було 30 тисяч терористів. Це значно більше, ніж у «Аль-Каїди» у 2011-му, коли США почали виведення військ. Через поступовий занепад «халіфату» терористична організація тихо розійшлася по іракській і сирійській території. Тепер її бойовики ведуть партизанські атаки, а також працюють над тим, щоб посилити свої глобальні мережі фінансування і поставок. Вони також будують систему підземних тунелів.

«Ісламська держава» почала реконструкцію ключових можливостей наприкінці 2018 року, що дозволить їй вести ще більш агресивні атаки найближчими місяцями», – йдеться у звіті Інституту досліджень війни. Головна причина в тому, що території, які були визволені від терористів у Іраку і Сирії, досі не можна назвати стабільними чи безпечними. «Ісламська держава атакує урядових чиновників і голів селищ, щоб підірвати структури управління і всі зусилля з реконструкції. Якщо США остаточно виведуть свої війська, «Ісламська держава», найімовірніше, відновить контроль над тими територіями, які вона раніше контролювала.

Foreign Policy (США)

Лара СЕЛІГМАН 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Военных США в Ираке обстреляли беспилотниками и ракетами

Военнослужащие США на территории Ирака подверглись атаке с использованием ракет, а так...

США рассматривают возможность введения санкций против ЦАХАЛа

Соединённые Штаты Америки рассматривают возможность введения санкционных ограничений против одного либо нескольких...