Четверг , 2 Май 2024
Мир

Експерт: ЦАХАЛ не вміє проводити паради. ЦАХАЛ вміє воювати

На строкову службу в ЦАХАЛ призиваються всі громадяни Ізраїлю по досягненню 18 років: чоловіки на 36 місяців, жінки – на 24. Обумовлено це тим, що Ізраїль завжди знаходиться в стані бойових дій.

Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” написав Почесний консул Ізраїлю в Західному регіоні України Олег Вишняков. 

Всі, хто вже відслужили в армії (хоч рядові, хоч офіцери) можуть призиватися на термін до 45 днів на рік на збори резервістів. Наявність резервістів і постійне їх перебування в стані бойової готовності дозволяє Ізраїлю в разі потреби розгорнути армію за дві доби.
Цікаво, що призовники практично самі визначають, в якій частині будуть проходити службу. Майбутній солдат армії оборони Ізраїлю проходить ряд тестів, за підсумками яких йому дають перелік військових спеціальностей, на які він підходить за своїми даними. З цього переліку призовник може вибрати три позиції. І армія зробить все можливе, щоб він отримав розподіл на одну з обраних посад – відповідно до потреб армійської системи.
Одна з основних особливостей ізраїльської армії – мінімальна увага до стройової підготовки. «Наша армія не для парадів, а для війни», – кажуть в Ізраїлі. Складно не погодитися з тим, що стройова підготовка забирає багато часу, який можна було б використовувати ефективніше. Тому замість того, щоб годинами вчитися ходити в ногу на плацу, солдати ЦАХАЛу здійснюють багатокілометрові марш-кидки, постійно вправляються у стрільбі з усіх видів зброї і вивчають техніку.
До слова, про зброю: солдат Армії оборони Ізраїлю отримує автомат під час вступу на службу і здає його тільки тоді, коли звільняється в запас. Навіть при поїздках додому на вихідні зброя залишається з бійцем.
Не менш цікава система підготовки керівного складу. Потрапити на офіцерські курси солдат може вже з початку своєї служби – потрібно мати бажання, проявити себе перед командиром і скласти іспити. Найкоротший курс триває півроку. Курс підготовки для бойового офіцера триваліший, ніж для того, хто буде займати тилові посади. Та й шлях до курсу офіцерів в бойових частинах довший: солдат спочатку проходить бойову підготовку (близько 6-7 місяців, іноді більше), потім проходить пару місяців бойової служби, після цього виходить на курс командирів і тільки після курсу командирів – якщо він проявив себе з хорошого боку – він може потрапити на офіцерські курси. Відповідно, більшість чинних бойових офіцерів Армії оборони Ізраїлю починали свою службу рядовими.
Старші офіцери і генерали підвищують кваліфікацію в штабному коледжі. Вищий рівень військової освіти дає Академія національної оборони. Нормальним вважається навчання у ВНЗ західноєвропейських армій і в США. Кожні 5 років з офіцером підписується новий контракт. Таким чином, забезпечується постійне оновлення офіцерського корпусу, а молодь отримує додатковий стимул до продовження військової служби.
Армія оборони Ізраїлю в тому вигляді, в якому вона є зараз – прямий наслідок ситуації, в якій опинився ізраїльський народ з самого початку здобуття державності. Оточений з усіх боків аж ніяк не доброзичливими сусідами, Ізраїль не вижив би без такої системи державної оборони. І саме агресія з боку нашого північного сусіда і його методи роблять для нас досвід ЦАХАЛ обов’язковим для вивчення. Але саме для вивчення, а не для сліпого копіювання.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США временно одобрили расчеты с банками из РФ

Правительство США разрешило проводить операции с российскими банками.

Макрон готов к обсуждению идеи использования ядерных боеголовок для “защиты ЕС”

Макрон высказался о возможности "защиты ЕС" с помощью ядерного вооружения.