Четверг , 2 Май 2024
Общество

Науковці знайшли антитіло, яке може протистояти різним коронавірусним інфекціям

Вчені Університету Дьюка та Університету Північної Кароліни в Чапел-Хіллі (США) виявили антитіло, яке здатне обмежувати тяжкість інфекції, спричиненої різними коронавірусами. Ефективне воно і проти вірусу SARS-CoV-2, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Це антитіло має потенціал для лікування нинішньої епідемії, воно також може стати у нагоді для майбутніх спалахів, якщо або коли інші коронавіруси перейдуть від своїх природних господарів-тварин до людей», – зазначає співавтор дослідження доктор Бартон Хейнс.

Виявити антитіло вдалося, проаналізувавши кров пацієнта, який заразився вірусом SARS-CoV-1, що спричинив спалах атипової пневмонії на початку 2000 років. Вивчили дослідники також кров хворого на COVID-19.  

Від двох осіб вчені отримали 1700 антитіл, серед них 50 мали здатність зв’язуватися як з SARS-CoV-1, так і з SARS-CoV-2, що викликає COVID-19. Подальший аналіз показав, що одне з цих антитіл було особливо потужним і могло зв’язуватися з безліччю тваринних коронавірусів на додаток до двох вірусів, які інфікують людину.

“Це антитіло пов’язується з коронавірусом у місці, яке зберігається при численних мутаціях і варіаціях, в результаті воно може нейтралізувати широкий спектр коронавірусів”, – зазначає Хейнс. 

Дослідники випробували антитіло на мишах і з’ясували, що воно здатне ефективно блокувати і мінімізувати інфекції, що виникають. При введенні мишам антитіло захищало їх від розвитку атипової пневмонії, COVID-19 та штамів SARS-CoV-2, включаючи “Дельту”, а також багатьох вірусів тварин, які потенційно можуть передаватися людям.

При введенні після інфікування антитіло зменшувало тяжкі симптоми у легенях у порівнянні з тваринами, яких не лікували антитілом.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...