Воскресенье , 19 Май 2024
Общество

ВВС: Чи можна вижити без сексу?

Зізнаймося чесно, секс того не вартий. Стільки зусиль і заради чого? Чи не легше розмножуватися без сторонньої допомоги й зайвого головного болю?

На жаль, еволюція диктує свої правила і жорстоко карає за відсутність сексу. Рано чи пізно всі еукаріоти (живі істоти, клітини яких містять ядро, зокрема і ми, люди) змушені обмінюватися хромосомами для підтримки генного різноманіття або опинитися на межі вимирання.

Таке загальне правило, але панцирний кліщ Oppiella nova вирішив стати рідкісним винятком і відмовився від сексу. Зовсім.

Ці крихітні – усього одна п’ята міліметра – кліщі мають по дві копії кожної хромосоми, і це дозволяє зараховувати їх до диплоїдних (тобто таких, що мають одну або кілька хромосом більш ніж у подвійній кількості) організмів, таких самих, як ми з вами.

Водночас порівнявши його геном з геномом близького родича, кліща Oppiella subpectinata, науковці дійшли висновку, що цей унікум прийняв обітницю безшлюбності кілька мільйонів років тому, і при цьому продовжує успішно виживати!

Обмін хромосомами і їх змішування дозволяє створити безліч генетичних комбінацій, які можуть зіграти вирішальну роль у важкі часи: якщо епідемія чуми, різка зміна клімату або поява нового хижака, усі помруть, але завжди знайдеться кілька індивідуумів, які зможуть цьому протистояти і продовжити рід.

Власне, секс – саме про це, але все йому супутнє – від пошуку партнера й боротьби за нього і до труднощів вагітності – це та ціна, яку доводиться платити за генетичне різноманіття.

Але є й інший спосіб підтримувати генну варіативність, не вдаючись до статевого розмноження.

Це процес мутації в одних і тих самих генах, що дозволяє створити унікальний генний підпис у безстатевих організмів.

Така мутація, відома як ефект Мезельсона (від імені гарвардського генетика Метью Мезельсона) дає підстави називати диплоїдний організм асексуальним, тобто видом, що не має статі.

Однак проблема з ефектом Мезельсона полягає у тому, що досі ніхто не міг надати однозначного свідчення його прояву. Так, одні стародавні види, що вважалися безстатевими, насправді виявлялися не такими вже й древніми, інші прихильники утримання – який скандал! – насправді виявлялися любителями оргій, які вносили значне різноманіття у їх гени.

А вченим потрібен був вагомий доказ генної варіативності у тварини, яка дуже давно відмовилася від статевого розмноження і ніколи вже до нього не поверталося.

 

Що і привело їх до панцирних кліщів O.nova, які відділилися від загального родича усіх кліщів від 6 до 16 млн років тому і з того часу на практиці демонстрували дію ефекту Мезельсона, успішно розмножуючись самі.

З огляду на розміри цих кліщів, вченим довелося чимало попрацювати, спершу для того, щоб знайти їх, а потім – щоби отримати генний матеріал. Потім треба було створити спеціальну програму для аналізу ДНК, але у підсумку дослідники отримали винагороду за свою роботу.

“Результати наших аналізів однозначно довели, що O.nova розмножуються виключно безстатевим шляхом, – підкреслює автор дослідження, фахівець у галузі репродуктивної біології Лозаннського університету Єнс Баст. – Так що коли йдеться про роботу еволюції без сексу, ці панцирні кліщі можуть зробити не один сюрприз”.

Звичайно, визнають вчені, кліщі Oppiella nova – рідкісний виняток, і у безстатевого розмноження також вистачає мінусів. Однак 6 млн років успішного життя без сексу все-таки про щось говорять.

ВВС

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...