Воскресенье , 19 Май 2024
Общество

Дефіцит магнію викликає безсоння, головні болі та судоми, а “вбиває” його солодка газована вода – дієтолог

“Часто можна чути від лікарів: «Зараз дуже напружений час, попийте магній». І знаю точно, що багато людей купують в аптеці препарати магнію без призначення лікаря і п’ють на всяк випадок, щоб уникнути наслідків стресу. Так що ж це за мінерал і з «чим його їдять»? Давайте по черзі”, – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org.  

“Магній бере участь в більш ніж 300 метаболічних реакціях в організмі. З тих, які ми можемо відчувати на собі – виробництво енергії, регулювання артеріального тиску, передача нервових сигналів, а також розслаблення м’язів. При дефіциті магнію ми можемо відчувати втому, яка не відповідає виконуваній роботі, можливі скачки тиску, перебої в роботі серця, головні болі, апатія, відчуття оніміння, судоми в кінцівках, посмикування повік, безсоння …

Крім того, Mg бере участь в синтезі білків, сприяє підтримці здоров’я кісток і зубів, а також регулює процес ділення клітин. Він сприяє підтримці психологічних функцій (пам’ять, мова, мислення, увага і т. д.). Цим, зокрема, пояснюється його «антистресова» дія.

Брак магнію у жінок провокує болісні менструації, випадання волосся, розшарування, ламкість нігтів. І на цьому його функції в організмі не закінчуються.

Магній також контролює роботу клітин міокарда. І, нарешті, він впливає на нормальний перебіг вагітності: відповідає за здоровий сон майбутньої мами, попереджає підвищення тонусу матки, спонтанні викидні і невиношування вагітності.

Добова потреба в магнії становить 400-420 мг для чоловіків старше 19 років і 310-320 для жінок (і треба додати ще 40 мг вагітним для здорового розвитку плоду).

Ми повинні задовольняти потребу в магнії продуктами харчування – рослинною, тваринною їжею і водою.

Продукти, багаті магнієм, не належать до екзотичних, вони доступні і обов’язково повинні перебувати в раціоні кожного. В першу чергу – різні цільнозернові продукти. А у білому хлібі, шліфованої рисі і т. д. магнію міститься мало, оскільки він знаходиться в основному в зовнішній оболонці зерна – у висівках, які видаляються при переробці.

Велика кількість магнію міститься в овочах з листям темно-зеленого кольору, так як магній важливий компонент хлорофілу, зеленого пігменту рослин. Також багато його в морських водоростях, наприклад, в морській капусті, морепродуктах. Є він і в бобових, рибі, м’ясі горіхах, сухофруктах, овочах і фруктах. До речі, багато магнію містить м’ясо равликів.

Але важливо знати і те, що вживання солодких газованих напоїв, в яких багато фосфору, призводить до втрати магнію. Надмірне вживання кави, консервованих і оброблених продуктів, де вміст магнію втрачається наполовину, впливає на забезпечення магнієм організму.

Харчування сучасної людини обробленими харчовими продуктами і напружений спосіб життя, призводить до частого виникнення дефіциту магнію. А це, разом з іншими факторами сучасного життя – малорухливість, захоплення фастфудом, надмірна вага, переїдання, на жаль, сприяє зростанню серцево-судинних захворювань.

І до речі, не потрібно шукати який-небудь один продукт, який забезпечить магнієм і якого треба з’їдати кілограми. Щоб в організм надходила достатня кількість цього мінералу, харчування має бути повноцінним і різноманітним, складатися з продуктів різних груп, збагачене рослинною їжею”, – завершує дієтолог.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...