Пятница , 3 Май 2024
Общество

Лише 7% хворих на гепатит С знають про свою недугу – сумна статистика МОЗ

Лише 7% хворих на гепатит С знають про свій статус та лікуються.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час акції з тестування гепатиту С, яка проходить у Києві до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, сказала директорка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворювання Ірина Руденко.

“Не всі хворі знають про свій статус. Під медичним наглядом з діагнозом вірусний гепатит С на сьогодні перебуває близько 7% осіб від оціночної чисельності, та більше ніж 3% осіб, хворих на вірусний гепатит В . Значна кількість людей не діагностована та не знає про свій статус. Торік у 7,5 тисячі осіб був офіційно підтверджений такий діагноз”, – сказала Руденко.

Вона нагадала, що у листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії елімінації вірусних гепатитів В та С, ухваливши державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів до 2030 року. Мета стратегії – попередити 90% нових випадків вірусних гепатитів, діагностувати 90% осіб , які хворіють на вірусні гепатити та не знають про свою хворобу, а також пролікувати 90% хворих. 

На сьогодні в Україні, за словами Руденко, близько 230 закладів охорони здоров’я уклали договір з НСЗУ на лікування вірусних гепатитів. Люди, які хочуть протестуватися, можуть звернутися до цих закладів, і в разі необхідності отримати там лікування. Також тестування можна пройти, звернувшись до свого сімейного лікаря .

Руденко наголосила, що ліки прямої противірусної дії проти вірусного гепатиту С закуповуються державою та безкоштовні для пацієнтів. Лікування гепатиту С триває від 12 до 24 тижнів. 

Наразі протягом місяця в Україні пройде акція з тестування на гепатит С у великих містах.

За даними ВООЗ, близько 20% людей у світі мають хронічний вірусний гепатит С , знають про свій діагноз набагато менше людей. За оцінками експертів в Україні понад 1 млн 300 тисяч громадян є інфікованими вірусом гепатиту С , але на медичному обліку стоїть лише близько 7%.

Всесвітній день боротьби з гепатитом щорічно відзначають 28 липня. У цей день світова спільнота об’єднується з політиками, фахівцями галузі охорони здоров’я та громадськістю, щоб донести до сотень мільйонів людей життєво важливу інформацію про глобальний тягар вірусних гепатитів, закликати до негайних дій для попередження випадків інфікування і смерті від гепатиту, а також прискорення прогресу на шляху до досягнення мети щодо викорінення цього захворювання. 

Очолює цю ініціативу Міжнародний альянс із боротьби з гепатитом (World Hepatitis Alliance). У 2021 році інформаційні кампанії, приурочені до цього дня, об’єднані спільною темою – «Гепатит не може чекати» (Hepatitis Can’t Wait).

Вірусний гепатит (ВГ) – група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D і E, які викликають дифузне запалення тканин печінки і призводять до розвитку серйозних ускладнень, зокрема цирозу і раку печінки. ВГ – одна з основних причин смертності у світі, після туберкульозу. Інфікованих цим вірусом у 9 разів більше, ніж вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). 

Укрінформ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...