Пятница , 3 Май 2024
Общество

Не все вишите – наше. Чому в День вишиванки не можуть існувати інші вишивки, чому тільки українська?

Зізнаюся зовсім чесно (хоч знаю, що накличу знову різного на свою голову), мене прикро вражає кількість сорочок, які чомусь, з якихось невідомих мені причин, вважають українськими, і на незрозумілому ґрунті пов’язують з українською традицією. Аж рябить в очах цими днями.

Про це на власній сторінці у Facebook пише блогерка і колекціонерка Устя Стефанчук, інформує UAINFO.org.

Індіанські мотиви, мексиканські, просто незрозумілі варіації на тему “етно”. Люде, ну не має це все відношення до нашої вишивки. Жодного! Але говорити і пояснювати трохи втомилася, треба підживитися. Тому, просто, щоб себе потішити ( і може когось іще за компанію) виставлю тут трохи автентичної краси. Чоловічі сорочки, з улюблених.  

 

 

 

 

Принагідно, превет президенту (і придворним дезігнерам). День Незалежности не за горами, передайте чуваку, що я надаю консультації (дорого!)) зі стилю і вміння вибрати вишиту сорочку, щоб знову не пошитися в дурні)

П.с. людина, яку я поважаю, задала тут питання і, на жаль, видалила його. Але я вважаю справедливим його повторити. Чому не можуть в цей день існувати інші вишивки, чому тільки українська? Тому, що, це конкретне свято позиціонується як вшанування (популяризації, підвищення рівня знань) української вишивки, чи не так?

Я з повагою ставлюся і люблю інші етно мотиви, особливо люблю індіанські взори, вишивку, але присвоювати її і називати українською – неправильно і несправедливо, ані щодо української культури, ані щодо індіанської.

Також, багато класних людей з останніх сил трудяться над тим, щоб піднімати освіту щодо української матеріальної культури, виховувати ставлення до неї, ширити знання. І оце останнє має сенс, якщо ми дійсно намагаємося її пізнати, відділити від інших, збагнути.

Порівнювати, шукати відмінності і схожості – усе це чудово, але не перебирати просто щось вишите, вважаючи це нашим. Крім того, навіщо це, якщо ми маємо таку цікаву, майстерну, багату і глибоку свою традицію вишивки?!

Устина СТЕФАНЧУК

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...