Воскресенье , 19 Май 2024
Общество

В питанні зниження тарифів важливо не повторити минулих помилок – експерт

При зниженні тарифів перш за все необхідно добиватись ось цих трьох цілей. Про це пише на своїй сторінці у Facebook В’ячеслав Ільченко, інформує UAINFO.org.

– повного аудиту ціноутворення на газ, оприлюднення реального газового балансу (його наша країна з 2014 р. не бачила, між іншим) і грошової оцінки збитків, нанесених газовими схемами державі в цілому і населенню конкретно;

– покарання винних в необгрунтованому підвищенні цін і заганянні населення в енергетичну бідність;

– ліквідації Нафтогазу і побудови правильної і збалансованої енергетичної інфраструктури країни.

Памʼятаєте, коли вперше різко піднімали ціни на газ, то казали, що все буде в порядку, зростання покриють субсидіями? А це була пастка. Бо в 2014 р. субсидіарний фонд був 75 млрд. грн., а зараз він всього 26 млрд. грн. При цьому ціни кілька разів зростали.

А все було дуже просто – це відомий психологічний трюк. Людині дуже просто згоджуватись на всі наступні підвищення цін, якщо вона “схавала” перше – бо оцей перший факт схвалення вважається нею чимсь на зразок підписання контракта. А далі це підсвідоме відчуття акуратно підкріплюється чергуванням фраз-заготовок – то розповідають про ось-ось на мазі зниження, то повідомляють про підвищення, бо люди за це проголосували.

Люди у нас багато за що голосували, але от в тарифному питанні вони точно не голосували за підвищення тарифів. І це чітко зафіксовано в програмі президента Зеленського. Є кілька відосиків, де “он обещался, прямо на камеру, лупалами своими глядя” знизити тарифний тиск. А це уже можна вважати за свідчення і навіть явку з повинною по ст. 108 Конституції України – єслічо, це моє особисте оціночне судження. Бо якщо президент кілька разів обіцяв зниження тарифів прямим текстом, має при цьому ручну більшість і ручний же уряд, а відбувається навпаки – то це явне свідчення непрофпридатності і неспроможності виконувати свої обовʼязки.

Але я не про це хотів би поговорити. Швидше за все, протести людей все-таки призведуть до невеличкого, але все-таки зниження ціни – теж із чисто піарних і психологічних міркувань. А люди у нас доведені до такої ручки, що цю подачку можуть сприйняти за досягнення цілі.

Якщо цих цілей досягнуто не буде – ми не просто зайдемо на інше коло підвищення цін. Ми потерпимо енергетичну катастрофу – маючи при цьому атомну енергетику, розвинену вугільну галузь і навіть зелено-енергетичний потенціал.

Над нами сміятимуться не те що в “95 кварталі” – обхохочуться навіть заморожені тушки в холодильниках.

Да, це настільки серйозно. Допригались.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...