Среда , 22 Май 2024
Общество

Втрата нюху під час коронавірусу – добрий знак: лікарі розповіли про позитивну тенденцію

Поки що у світі не фіксували таких випадків, щоб нюх після коронавірусу не відновився зовсім.

Втрата нюху під час хвороби на COVID-19 – це добрий знак. Лікарі помітили закономірність, що цей симптом притаманний людям з легким перебігом хвороби. Важкі пацієнти рідше перестають відчувати запахи.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Як лікувати коронавірус вдома і чи потрібно робити КТ легень: лікарі відповіли на популярні запитання

Поки що у світі не фіксували таких випадків, щоб нюх після коронавірусу не відновився зовсім. Хоч таке бувало вкрай рідко як ускладнення після грипу.

Лікарка-отоларингологиня Юлія Дєєва пояснює, що вірус атакує рецептори в носі людини, що вловлюють запахи. Так йому найлегше пробитися до організму. Вірус ушкоджує їх і відтак запахи до носа потрапляють, а рецептори не помічають цього.

“Відповідно в мозок немає сигналу, що є якийсь запах. Але проблема не з мозком, а з передатчиком. Передатчики, як правило, теж нормальні. Нерви, по яких іде збудження, вони не уражені. Уражені тільки клітини рецептори, які сприймають цей подразник. Це як навушники, які не увімкнути в комп’ютер”, – каже Юлія Дєєва.

Блогерка Аня Лисенко відчула на собі ефект фантомного запаху. Через два місяці після одужання від COVID-19 дівчину почав переслідувати запах горілого, якого не відчуває більше ніхто. Такий ефект, кажуть лікарі, – добрий знак. Це означає, що все повертається до норми.

Втрата смаку пов’язана безпосередньо з нюхом. Кисле, солодке, солоне і гірке людина відчуває через рецептори язика, а от відтінки смаку – все заслуга носа.

Лікарі, що працюють із пацієнтами на COVID-19, помітили позитивну тенденцію. Ті, хто втрачають нюх, зазвичай хворіють у легшій формі.

“Пацієнти, які потрапляють до лікарні, вони в більш важкому стані, ніж ті, що вдома. І в них, так, щоб вони скаржилися саме на втрату нюху – це дуже рідко. А  в тих, хто на амбулаторному, чомусь частіше буває, це так”, – каже інфекціоніста Світлана Гук.

Просто чекати, коли нюх відновиться, і все. Лікарі просять пацієнтів не стимулювати носа різкими запахами. Це тільки нашкодить. Можна обпекти слизову оболонку і відтермінувати одужання.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

У каких знаков Зодиака сбудуться мечты в последние Полнолуние весны?

Последнее Полнолуние этой весны, которое наступит 23 мая даст некоторым знакам Зодиака...

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...