Пятница , 3 Май 2024
Общество

Бути жертвою попередників чи спадкоємцем великих – кожен обирає сам

Усе почалося з короткого телесюжету. Новий директор районного музею розповідав, як багато всього поганого зробив його попередник, він же все покращить – побілить стіни, замінить вікна й обов’язково оновить дизайн сайту. П’ять хвилин телевізійного ефіру він по суті віддав своєму вчорашньому опонентові, а не власній стратегії (р)еволюції в музеї. Погодьтеся, типовий сценарій української ділової комунікації.

Читайте також: Коти в мішках: перед нами минуле, яке намагається прикидатися майбутнім

Спочатку шкода, якої завдають попередники, допомагає перемогти новим, проте вже за короткий проміжок часу вона ж не дозволяє їм розправити крила та зробити все по-іншому. Кожен український президент чи прем’єр за час своєї каденції сотні разів повторить – “у всьому винні попередники”. Іноді взагалі здається, що попередники сильніші за наступників і добряче дістають тих із минулого.

Звичайно, країні, яка пережила комуністичну окупацію й режим Януковича, справді є на кого скаржитися. Та постійні скарги й аналіз лиш найближчого минулого – не шлях до розвитку. І навіть якщо жоден український президент (включно з монументованим Грушевським) не сформували ідеї державності, то можна зазирнути глибше. Тридцять років новітньої незалежності – не єдиний простір, де варто шукати відповідей.

Читайте також: Знецінюють усе: в Україні триває процес тотальної вульгаризації держави

Тяглість, спадкоємність – ґрунт на якому ростуть найміцніші нації світу. Вміння відділити зерно від полови, історію від плутанини колоніальних часів, особистостей від випадковостей – наше завдання. Кожен обирає сам – бути жертвою попередників чи спадкоємцем великих, які теж, на щастя, є в нашій історії.

Думаю, той новий директор районного музею так і сперечатиметься в думках зі старим, не помічаючи, як і сам перетвориться на попередника. А новий телесюжет розповість про ймовірного наступника, який точно перефарбує стіни.

Анна ДАНИЛЬЧУК

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Признаки неуважения, с которыми сталкиваются все

Часто можно столкнуться с неуважительным отношением к себе со стороны другого человека.

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.