Пятница , 3 Май 2024
Общество

Україна й заробітчани: чи вийде так, як із Туреччиною?

Я не зрозумів: ми прагнемо в Європу чи ні? Ми хочемо в Євросоюз, який, серед іншого, передбачає цілком вільний рух не лише товарів, а й робочої сили?

Про це для “Тижня” пише Юрій Макаров.

У такому разі, чому саме слово “заробітчани” має такі негативні конотації? Хіба заробляти своєю працею принизливо? Хіба це гріх?

Достеменно невідомо, скільки тимчасових експатів повернулися в Україну пересидіти пандемію COVID-19, прем’єр казав про кілька мільйонів плюс-мінус. У кожному разі це гігантські цифри й неоціненний ресурс. Люди щонайменше ініціативні, дисципліновані (бо інші не ризикнули би поїхати світ за очі й не втрималися б там надовго) і, вочевидь, кваліфіковані: їх слід розглядати не лише як робочу силу, якої бракує вітчизняній економіці, а також як фактор соціальних зрушень, бо вони можуть суттєво змінити загальний ментальний клімат у країні, її політичну культуру. Принаймні на перший погляд: навряд чи людина, яка прожила кілька років або навіть пропрацювала кілька сезонів на захід від Чопа, купиться на дешеві обіцянки популістів.

Читайте також: Середньостатистичний робітник у Чеській Республіці в третьому кварталі 2019 року отримував в 3,4 рази більше, ніж в Україні

Так хотілося б думати. Ба більше, я чув не від одного поважного економіста про паралелі з Туреччиною: в 1950-х роках Західна Німеччина (бо була ще Східна, підмосковська), знекровлена Другою світовою війною, масово завозила турецьких робітників. Частина з них осіла, а решта після повернення додому з накопиченим первісним капіталом і бізнесовими та побутовими навичками геть змінила обличчя колись безладної азійської країни. Тепер Туреччина – мало не лідерка умовної “великої” Європи за економікою, попри всі штуки Ердогана. Напевно, саме це мав на увазі наш президент, коли півтора місяця тому закликав заробітчан повертатися й будувати нову країну, як відомо, з дорогами й ліхтарями. Понад те, виявилося, існує ціла кабмінівська програма із працевлаштування або сприяння бізнесовій активності позавчорашніх українців. Як наслідок цих заходів, Україна в останні тижні, кажуть, удалася до відверто волюнтаристських дій, запобігаючи від’їзду/поверненню заробітчан до країн їхнього тимчасового прихистку, тобто просто скасовуючи автобусні й авіарейси.

Так от, нічого з того не вдасться. Люди поводитимуться так, як їм вигідно, а не так, як за них хтось вирішив. Це правда, що в Україні бракує робочої сили. Але пропозиції роботи навряд чи можна назвати конкурентними порівняно з Німеччиною, Чехією та навіть Польщею. У Німеччині до 50 тис. грн у перекладі на наші реалії – нижній поріг за умови повної зайнятості. У нас оферти на сайтах оголошень у 2-2,5 разу скромніші, а пропоновані позиції ніяк не збігаються з тими, хто є на ринку: офіс-менеджер, стиліст у VIP-бутик, акаунт-менеджер зі знанням іспанської мови…

Щоправда, серед заробітчан чути безліч розповідей про те, що до українців ставляться як до людей третього ґатунку. Мовляв, їм надають місця з найважчими й найшкідливішими умовами праці, часто-густо працевлаштування нелегальне, а ставлення власників і менеджерів хамське. Природна відповідь на це така: бачили очі, то навіщо було погоджуватися?

Читайте також: Заробітчани переказали в Україну минулого року $16 млрд

Я знаю з перших рук, що за умови бодай базового володіння мовою країни перебування, а також базової сумлінності й навичок комунікації (виховання) “наші” непогано почуваються на ринку праці Італії, Франції, Австрії, Британії, Фінляндії… Звісно, на будинок чи квартиру зароблять там одиниці, але не слід випускати з уваги додаткові матримоніальні обставини. Іншими словами, ніщо, крім сентиментів на зразок ностальгії, не спокусить співвітчизників переселитися в Україну, доки тут не буде: “доріг і ліхтарів”; законодавства й інших гарантій, включно із судами; дієвих, не пострадянських профспілок; решти інфраструктури (міський транспорт, медицина, усмішки на вулиці); більш-менш переконливої платні; мінімуму того, із чим сьогодні регулярно зіштовхуються робітники й інженери, продавці та менеджери будь-якої кваліфікації: нічим не обмеженого самодурства господарів життя (олігархічний капіталізм, чого ви хочете?).

Що ж до соціальних навичок, електоральної поведінки й інших суттєвих чеснот потенційних репатріантів, то їх також не варто переоцінювати. Як ми пам’ятаємо, на закордонних виборчих дільницях торік переміг Петро Порошенко, проте у виборах взяли участь заледве 5-10% власників українського паспорта. Решті виявилося пофіг.

Днями я познайомився з одним симпатичним інструктором із водіння в автошколі. Виявилося, він 10 років прожив у Лондоні, у місті моїх відчутних сентиментів, і на питання, що ж його там не влаштувало, відповів із топи-кригу-відвертістю: “А чого я там не бачив?”. Виявляється, не бачив Royal Opera House, National Gallery, British Museum, Park Lane, Soho, Camden Town. А пиво й у нас тепер непогане.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...