Четверг , 2 Май 2024
Общество

У Верховній Раді підозру Стерненкові вважають безпідставною

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України звинуватила СБУ в численних порушеннях після оголошення підозри Сергієві Стерненку

Про це йдеться у відкритій заяві членів ТСК, що що займається контролем за розслідуваннями нападів на громадських активістів

Ідеться про неприпустимість подальшої політизації справ із розслідування нападів на активіста. Автори звернення наголосили, що у презентації щодо активістової справи СБУ “у тоні беззаперечної істини стверджує, що Сергій Стерненко є вбивцею”.

Члени ТСК вказали, що це є грубим порушенням статті 62 Конституції України та статті 6 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод і є прямим посяганням на презумпцію невинуватості.

“Оцінку подіям, які відбулись між Сергієм Стерненком та Іваном Кузнєцовим разом із Олександром Ісайкулом, має надавати виключно суд, але аж ніяк не слідчі СБУ”, – наголосили у ТСК.

Читайте також: Суддю у справі Стерненка вже давно мали звільнити – юрист

Водночас аргументація слідства СБУ спирається на дані лише однієї із судово-медичних експертиз і не бере до уваги даних інших експертиз.

За наявною у ТСК інформацією, отриманою від свідка у справі розслідування третього нападу на  Стерненка на закритому засіданні ТСК, та експертиза, на яку посилається СБУ, не дає підстав робити висновки щодо послідовності та часу завдання Кузнєцову ран, а також щодо конкретного місця вчинення нападу на Стерненка та здатності Кузнєцова подолати певну відстань із ножовим пораненням.

Фактично повідомлення про підозру активістові спирається на результати експертиз, що містять взаємовиключні дані, і побудова підозри лише на даних однієї експертизи може свідчити про неналежне розслідування справи та її замовний характер.

Окрім цього, Стерненка підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю у частині незаконного носіння холодної зброї. Проте вчинення такого правопорушення не можна інкримінувати активістові, адже вилучений у нього ніж, за висновками експертизи, не є холодною зброєю, і вільно продається у магазинах, оскільки є звичайним складаним ножем, зазначають у заяві.

У ТСК наголосили, що СБУ й ОГПУ не займається встановленням і притягненням до відповідальності організаторів, виконавців, посередників та інших співучасників щодо всіх трьох нападів на Стерненка.

Читайте також: Аваков, Зеленський і Венедіктова опинилися в тій самій пастці, в яку раніше потрапив Янукович – думка

За понад два роки розслідування до відповідальності фактично притягають тільки виконавця замаху, який стався 1 травня 2018-го, і якого власноруч затримав потерпілим.

Спроба притягнення до відповідальності Стерненка за сумнівного обґрунтування у поєднанні із відсутністю дій, спрямованих на притягнення до відповідальності осіб, які причетні до злочинів проти активіста, може вказувати на упередженість і необ’єктивність слідства, наголошує комісія.

“Також ми звертаємо увагу на тиск у справі з боку окремих посадових осіб із керівництва Офісу генерального прокурора на старшого групи прокурорів, про що він подав відповідну заяву. Прокурори є незалежними й у своїй діяльності, підпорядковуються лише верховенству права. Будь-який політичний тиск на процесуальних керівників розслідування є неприйнятним і ставить під сумнів неупередженість розслідування в цій справі”, – йдеться в заяві.

ТСК вважає підозру Стерненку безпідставною. Вона закликала СБУ й ОГПУ провести комплексний аналіз усіх наявних судово-медичних та інших експертиз у цій справі, уникати тверджень і дій, що порушують презумпцію невинуватості, а отже і права людини, діяти справедливо та неупереджено в межах повноважень, передбачених законом, провести всі необхідні процесуальні дії та спрямувати всі зусилля на встановлення справедливості в цій справі.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...