Воскресенье , 19 Май 2024
Общество

Світлана Фус: Огірок з давніх часів використовували як засіб від багатьох хвороб

«Без огірка просто неможливо уявити свіжі весняно-літні салати. Це один з найбільш корисних і популярних овочів на нашому столі. Його з давніх часів використовували як засіб від багатьох хвороб»,  –  про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише відомий дієтолог Світлана Фус.

«Чому огірок унікальний, що ж там всередині? 
Це один з небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва «агурос» в перекладі з грецької саме означає «незрілий».
Він малокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни і антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри та волосся.
Харчова цінність огірка в першу чергу зумовлена високим вмістом:
– Лютеїну та зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.
– Фтостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином при вживанні огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові.
Бажано вживати огірки зі шкіркою – основна маса вітамінів та інших корисних речовин знаходиться саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини. І тоді вживання може принести шкоду здоров’ю.
Ви знаєте, що огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді? Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають “антивітамін С” – бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його.
Виділення антивітамінного ферменту відбувається при подрібненні огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С.
Аскорбатоксидаза також є в інших овочах і фруктах. ЇЇ багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині.
Незважаючи на всю користь овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки при загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, при нирковій недостатності.
Будьте здорові. Слідкуйте за тим, що ви їсте!», – завершує дієтолог.

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...

Сколько денег тратит, и на что жалеет миллионер Корогодский? 

Украинский блогер и владелец киевского ТЦ Dream Town рассказал сколько тратит в...