Четверг , 2 Май 2024
Общество

Вчені б’ють на сполох: лікування коронавірусу протималярійними препаратами треба припинити

Два протималярійних препарати гідроксихлорохін і хлорохін застосовують в багатьох країнах, зокрема й в Україні для терапії COVID-19. Попри це, немає достатніх доказів того, що ці препарати дійсно ефективні проти нової коронавірусної хвороби. Крім того, є чимало ризиків виникнення серйозних побічних ефектів, які можуть перевищувати ще навіть не доведену користь.

Наразі вчені проводять понад 20 досліджень гідроксихлорохіну, як терапії проти COVID-19, зокрема, дослідники США, Великобританії, Іспанії, Китаю та інших країнах. Протималярійні препарати для лікування пацієнтів з COVID-19 дозволені в низці країн, але з певними обмеженнями. Нове американське дослідження свідчить про неефективність гідроксихлорохіну, як самостійного лікування чи в комбінації з іншими ліками проти COVID-19, пише BBC.

Вчені заявили про небезпеку лікування COVID-19 популярними ліками

Згідно з новими рекомендаціями, гідроксихлорохін і хлорохін не можуть застосовуватися у лікуванні COVID-19.

Поки призначення препаратів виправдано лише в рамках клінічних досліджень, а після дослідження історії хвороби та самопочуття пацієнтів лікарі виявили значну кількість побічних ефектів. 

За словами вчених, серед найбільш поширені побічні ефекти: серцево-судинні порушення, ускладнення на очі, нирки і печінку, анемія, висип і інші.

Відтак, дослідники Оксфордського університету наголосили, що наразі даних про ефективність протималярійних препаратів надто мало для того, аби продовжувати застосовуючи їх у терапії хворих на коронавірусну хворобу. 

Попри те, що FDA дав дозвіл на екстрене використання цих препаратів для лікування COVID-19 для обмеженого числа хворих. Інші країни, самостійно теж прийняли рішення використовувати їх для лікування в умовах пандемії.

Які це протималярійні препарати

Гідроксихлорохін та хлорохін – саме ці препарати постачають під назвою Плаквеніл. Хлорохін застосовується для лікування малярії, а гідроксихлорохін застосовується для лікування ревматоїдного артриту чи системного червоного вовчака.

Важливо! За даними CDC, немає даних про результати клінічних випробувань гідроксихлорохіну для лікування COVID-19, аби включати їх в клінічні рекомендації.

 Плаквеніл – протималярійний препаратПлаквеніл – це антималярійний препарат, належить до групи імунодепресантів. Його дія полягає у зменшені активності імунної системи. Зазвичай Плаквеніл використовують для лікування артритів різної важкості, малярії, при хворобах шкіри та вовчанці.

Лікування Плаквенілом в Україні

Україна ще в квітні отримала партію препарату Плаквеніл. Оскільки, очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що препарат має діючу речовину, яка є ефективною проти коронавірусу. Відтак, українське МОЗ домовилося додатково з низкою фармкомпаній, щодо постачання препаратів, які містять ту ж діючу речовину, що й Плаквеніл.

Раніше ціна на Плаквеніл в Україні була близько 500 гривень за упаковку, втім потім значно зросла.

24tv.ua

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...