Вторник , 21 Май 2024
Общество

Чиновники знищують колекцію національного надбання ботанічного саду

У Києві розгортається черговий скандал навколо недолугості дій влади у зв’язку з пандемією коронавірусу. Цього разу просять допомоги вплинути на чиновників працівники унікального, найбільшого в Україні,  оранжерейного комплексу Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка.

 

Особливу цінність становить колекційний фонд тропічних і субтропічних рослин установи Національної академії наук України – це 3094 зразків. Гордістю цього зібрання є колекції орхідних, ароїдних, бромелієвих, бегонієвих, лілійних, вересових та сукулентів. Лише колекція орхідей перевищує 600 видів, форм, сортів та гібридів. А ще  – азалії,  камелії, мирт, кактуси й багато іншої дивовижі.

 

Колекції тропічних рослин в НБС мають статус Національного надбання. Ботсад отримує щороку невеликі додаткові кошти на утримання цих колекцій і потім звітується перед Національною академією наук про кожну використану копійку. Незважаючи на карантинні заходи, запроваджені владою у зв’язку з пандемією коронавірусу, рослини, які утримуються в оранжереях, потребують щоденного догляду.

«Але на офіційне звернення адміністрації Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка до Печерської районної в місті Києві Державної адміністрації (лист був надісланий на ім’я Невмержицького А.В., заступника голови цієї адміністрації) видати перепустки співробітникам відділу тропічних та субтропічних рослин для користування громадським транспортом, було отримано відмову», – повідомила 6 квітня  надвечір  у «Фейсбуці»   ‎Людмила Буюн‎, завідувачка відділу тропічних та субтропічних рослин Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка, доктор біологічних  наук.

Загалом Ботанічний сад імені М.М. Гришка не отримує достатньої фінансової підтримки від держави, а під час карантину втрачає і другу частину фінансової складової.  

«У зв’язку з карантином, квітень місяць повністю «вилітає».  І, на жаль,  ми не заробимо потрібних коштів, – розповів «Україні молодій» телефоном   заступник директораз наукової роботи Микола Гапоненко. – Ми вже не виконуємо щорічний план! Зазвичай 80% коштів  отримували  саме у весняний час і тоді нам  вистачало на наступне:  покрити комунальні витрати і виплатити заробітну плату, а залишок, коли був, витрачали на розвиток установи. Навіть без карантину на всі потреби   коштів не вистачало».

Установа, яка підпорядковується Національній академії наук України,  50 % фінансів отримувала від власної діяльності: продажу вхідних квитків, екскурсій, реалізації бажаючим рослин, які є в надлишку, тощо. 

Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка  є унікальним та одним з найбільших у Європі. У ньому можна здійснити подорож флорою далекого Сходу, середньої Азії, Криму, Кавказу, Алтаю і західного Сибіру, Карпат.  Головною візитівкою є «Сад бузків» (сирінгарій), який налічує близько 90 сортів рослини, а це близько 1500 кущів. Кількість відвідувачів у вихідні дні травня, коли квітнув бузок, щороку сягала  100 тисяч пошановувачів природи.

Із 18 березня оранжерейний комплекс закрили на карантин; із 6 квітня – всю територію ботсаду. «Суть прохання: допоможіть отримати перепустки, якщо у вас є можливість вплинути на думку тих осіб, які вирішують питання не лише про наше фізичне, але й про ментальне здоров’я нації», – звертається від колективу до небайдужих Людмила Буюн.

 

Співробітники Ботсаду просять видати їм перепустки для доїзду на роботу.

 

umoloda.kyiv.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

У каких знаков Зодиака сбудуться мечты в последние Полнолуние весны?

Последнее Полнолуние этой весны, которое наступит 23 мая даст некоторым знакам Зодиака...

Какие бесплатные лекарства могут получить украинцы и где их взять?

Жители украинского государства имеют право на получение бесплатных лекарственных средств.

Сколько десятков тысяч гривен может стоить старая кукла?

Некоторые игрушки, которым много лет, особенно это касается различных кукол, могут стать...

Сколько украинцев смотрят российский YouTube? Данные статистики

Жители украинского государства продолжают смотреть контент, который создают жители Российской Федерации, либо...