Суббота , 4 Май 2024
Общество

Коронавірус: 9 питань, на які ми досі не маємо відповіді

Здається, що минула вже ціла вічність, але світ дізнався про коронавірус не так вже й давно. І попри неймовірні зусилля вчених з усього світу, відповіді на деякі запитання для нас досі лишаються невідомими. Ось кілька з них.

1). Скільки людей насправді інфіковані

Це одне з найочевидніших і найважливіших запитань.

У світі виявлено вже сотні тисяч хворих, але йдеться лише про офіційно підтверджені випадки, і насправді ця цифра є більшою.

Але зрозуміти, якою саме є реальна кількість інфікованих, дуже непросто – хоча б тому, що чимало людей хоч і є носіями інфекції, але навіть про це не здогадуються, бо не мають жодних симптомів хвороби.

2). Яким є реальний рівень смертності

Це запитання є логічним продовженням попереднього. Оскільки ми не розуміємо, як сильно поширився коронавірус, то не можемо підрахувати й реальний рівень смертності.

 

3). Повний спектр симптомів

Ключові симптоми коронавірусу – підвищена температура й сухий кашель.

Водночас була інформація, що в деяких пацієнтів він також може проявлятися у вигляді болю в горлі, головному болі та діареї.

Відкритим питанням лишається, чи можуть нежить або чхання бути симптомами коронавірусної інфекції.

4). Роль дітей у поширенні інфекції

 

Без сумніву, діти також можуть підхопити коронавірус, проте в більшості проявляються лише легкі симптоми хвороби.

Окрім того серед дітей, в яких виявили коронавірус, набагато нижчий рівень смертності, ніж серед представників інших вікових груп.

У випадку з іншими хворобами діти, як правило, є суперпоширювачами – зокрема, тому що контактують з великою кількістю людей (приміром, на дитячому майданчику). Але у випадку з коронавірусом досі не зрозуміло, яку роль діти відіграють в поширенні хвороби.

5). Від кого люди підхопили коронавірус

Ми знаємо, що спалах грипу стався в китайському Ухані наприкінці 2019 року. Вважається, що вірус передався від кажанів до невідомої тварини, від якої, зрештою й заразилася людина.

Але досі не зрозуміло, про яку саме тварину йдеться. Це означає, що представники цього виду досі можуть становити небезпеку.

6). Чи буде менше захворювань влітку

Застуда і грип частіше зустрічаються в холодні пори року, але у випадку з коронавірусом все ще не зрозуміло, як ситуація зміниться з приходом літа.

Наукові радники британського уряду вже заявили, що поширення коронавірусу може не мати сезонного ефекту. А якщо він і є, то менший, ніж у випадку з грипом і застудою.

 

7). Чому в деяких людей набагато серйозніші симптоми

Для переважної більшості Covid-19 – це легка інфекція. Але у 20% пацієнтів виникають серйозні ускладнення. Але чому? Ми не знаємо.

Виглядає так, що частково це пов’язано зі станом імунної системи, частково – з генетичним фактором. Але точну відповідь на це запитання вченим лише доведеться віднайти.

 

8). Чи можна захворіти двічі

На цю тему є багато спекуляцій. Досвід спостережень за іншими вірусами говорить нам, що в організмі людини, яка перехворіла, мають виробитися антитіла, які захищатимуть її від повторного зараження.

Чи працює це у випадку з коронавірусом – ми не знаємо, адже вірус почав поширюватися лише в грудні – пройшло замало часу, щоб робити якісь впевнені висновки.

Попри повідомлення про кілька випадків повторного зараження – є багато питань до достовірності цих даних.

 

9). Чи мутуватиме вірус

Віруси постійно мутують, але в більшості випадків їхній генетичний код змінюється несуттєво.

Побоювання полягає в тому, що якщо вірус сильно мутує, то імунна система більше не розпізнає його, а вакцина не працюватиме.

 

bbc.com

Leave a comment

Добавить комментарий


Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYfd=196' (OS errno 28 - No space left on device) in /var/www/www.gazetavv.com/data/www/gazetavv.com/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Признаки неуважения, с которыми сталкиваются все

Часто можно столкнуться с неуважительным отношением к себе со стороны другого человека.

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.