Четверг , 2 Май 2024
Общество

Російські силовики погрожують вбивством політв’язню Шумкову – Денісова

Співробітники Федеральної служби безпеки Росії фізично та морально тиск до ув’язненого в Росії українця Олександра Шумкова, повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, політв’язню погрожують вбивством.

«Протягом тривалого часу до Олександра Шумкова застосовується фізичний та моральний тиску з боку працівників Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Його змушують давати неправдиві свідчення проти іншого громадянина України за сфабрикованою кримінальною справою, а в разі ненадання таких свідчень погрожують тим, що він ніколи не повернеться на Батьківщину живим», – стверджує омбудсменка.

Вона додає, що адміністрація колонії, де утримують Шумкова, не дозволяє йому листуватися з рідними, порушуючи тим самим Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями.

Денісова закликала російську уповноважену з прав людини Тетяну Москалькову забезпечити дотримання прав Шумкова.

«Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій та дипломатичний корпус негайно відреагувати на грубі порушення прав громадянина України на життя, особисту свободу та недоторканість, а також спілкування, що гарантовані міжнародними конвенціями обов’язок, виконання яких взяла на себе країна-агресор Російська Федерація», – зазначає вона.

У грудні 2018 року Шумкова визнали винним у Росії за статтею «Участь в екстремістській організації, щодо якої судом ухвалене рішення про заборону її діяльності» і засудили до чотирьох років ув’язнення.

У вироку зазначалося, що Шумков із 17 листопада 2014 року по 23 серпня 2017 року брав участь в діяльності «Правого сектора», «спрямованій проти інтересів Росії». У Росії «Правий сектор» є забороненою організацією. У вересні 2017 року повідомлялося, що колишній охоронець депутата Верховної Ради Дмитра Яроша Олександр Шумков опинився в російському СІЗО.

 

radiosvoboda.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...