Четверг , 2 Май 2024
Общество

Не можна змушувати хворих їздити в маршрутках і сидіти в чергах, – Юлія Тимошенко дала практичні поради, як запобігти поширенню епідемії коронавірусу

Епідемія загрожує прихильникам усіх політичних сил і не відрізняє представників влади від пересічних громадян, тож протистояти їй треба спільно.

Про це заявила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна», запропонувавши комплекс невідкладних кроків для попередження поширення хвороби.

Юлія Тимошенко нагадала про наказ МОЗ від 2018 року, яким у межах медичної реформи визначалось, що сімейні лікарі приймають пацієнтів у себе в кабінетах.

«Зараз недопустимо зберігати такий порядок. Недопустимо тому що людина, яка має температуру, яка невідомо чим хвора в контексті коронавірусу, мусить сісти в громадський транспорт, приїхати до сімейного лікаря і там посидіти в черзі. Це треба змінювати негайно, бо людина, яка має симптоми, зобов’язана залишитися вдома, а сімейний лікар або екстрена медична допомога мусять їхати до таких хворих», – зазначила Голова «Батьківщини».

За словами лідера партії, необхідно якнайшвидше змінити інструкції сімейних лікарів щодо діагностики коронавірусного захворювання та надати медикам можливість проводити експрес-тести для визначення хвороби.

«Сімейним лікарям для визначення коронавірусу сьогодні дали лише одну інструкцію – запитати в людей, чи були вони в Китаї та чи контактували з хворими на коронавірус особами. І тільки тоді, якщо є температура, викликається швидка допомога. Не можна так робити. Люди не можуть знати, чи з хворою людиною вони спілкувалися, чи ні. Тому треба негайно міняти таку інструкцію і треба, щоб кожній людині, яка має високу температуру, проводили експрес-тести, а згодом і лабораторні дослідження», – додала Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» наголосила, що одним з головних завдань влади в умовах поширення світом коронавірусної інфекції є забезпечення вітчизняних лабораторій та інфекційних лікарень необхідною технікою, задля своєчасних та злагоджених дій у випадку виявлення хвороби.

«У нас на всю Україну одна лабораторія, яка може зробити аналіз та встановити наявність коронавірусу. Тому нам потрібно негайно дообладнати лабораторії в кожному регіоні для того, щоб була можливість своєчасно встановити діагноз. І кошти потрібно виділити на те, щоб де можливо у світі закупити експрес-тести та посилити їх виробництво в Україні. У нас дуже недооснащені інфекційні лікарні, тому зараз уряд мусить їх інвентаризувати й зробити посилене фінансування, забезпечити негайне дообладнання необхідною технікою», – зауважила Юлія Тимошенко.

Влада, переконана Голова «Батьківщини», не повинна сьогодні перекладати відповідальність за здоров’я людей на плечі місцевих органів самоврядування. Головне – правильна координація дій влади у боротьбі з недугом, що шириться світом.

«Сьогодні потрібно, щоб прем’єр-міністр персонально як керівник виконавчої влади організовував штаб протидії епідемії, очолював його, брав відповідальність на себе. Не можна, щоб дії були роздробленими. Вся система має бути скоординованою: і уряд, і мери, і губернатори – всі мусять знати, що є одна воля і вона втілюється в життя. Список заходів набагато більший, я назвала лише ті, які потрібно негайно вжити. І ми як команда готові допомагати в усьому, що треба зробити, аби захистити українських людей», – резюмувала Юлія Тимошенко.

ba.org.ua

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...