Четверг , 2 Май 2024
Общество

“Проблематичний для свободи думки і ЗМІ”: в ОБСЄ дали оцінку законопроекту про протидію дезінформації

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявляє, що законопроект про протидію дезінформації є проблематичним. Про це він сказав на прес-конференції у Києві.

Дезір зазначив, що в рамках візиту в Україну обговорював законопроект про протидію дезінформації. «Ми вважаємо, що він не є добрим підходом до цього питання, і що це не матиме ефективності і може завдати шкоди свободі слова і свободі медіа. Ми повністю розуміємо потребу боротьби з дезінформацією, особливо у контексті України, конфлікту довкола України і в Україні. Це те, чому усі країни-учасниці ОБСЄ, і я думаю усі країни світу, мають протидіяти. Існує багато маніпуляцій інформацією, які стають усі більшою мірою розвинутими. І це може мати дуже серйозний вплив на багато аспектів соціального життя, безпеки країни», – сказав він.

При цьому Дезір зазначив, що дуже важливо, аби держава і журналістська спільнота розробили стратегію протидії різним видам дезінформації. «Але ми стурбовані стосовно декількох положень цього законопроекту», – сказав він і додав, що повідомив про цю стурбованість сьогодні міністру культури, молоді та спорту України Володимиру Бородянському.

Зокрема, стурбованість стосується того, що спеціальна державна комісія буде моніторити медіа контент, і вона матиме право встановлювати, що саме є дезінформацією, і відповідно ініціювати процедуру, яка вестиме до запровадження санкцій, і зокрема, до штрафування або блокування ЗМІ в онлайн. Читайте також Разумков запевнив, що законопроект про медіа буде доопрацьовуватись

Також Дезір стурбований тим, що законопроект передбачає кримінальні обвинувачення та санкції (які можуть встановлювати дуже значні штрафи), а також довготермінові тюремні ув’язнення. На його переконання, держава надзвичайним чином буде втручатися у контент і репутацію ЗМІ, а також діяльність журналістів. «Саме тому ми вважаємо, що у нинішньому вигляді законопроект є проблематичним для свободи думки і свободи медіа. Ми не вважаємо, що він буде ефективним у протидії дезінформації, але має великий потенціал бути пагубним для діяльності вільних медіа», – заявив Дезір.

На його думку, потрібно приділити більше часу консультаціям і обговоренню цього законопроекту з представниками медіа-спільноти та журналістськими об’єднаннями. «Журналісти перебувають на передовій у боротьбі з дезінформацією, і має бути започаткована інша стратегія, яка буде покладатися більше на вільну і незалежну пресу. І з цієї причини я вважаю, що від цього законопроекту у такому вигляді треба відмовитися», – сказав Дезір.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...