Пятница , 3 Май 2024
Общество

Рада посилила відповідальність за жорстоке та безвідповідальне поводження з тваринами

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт, який запроваджує  кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами.  Своїх домашніх улюбленців не можна буде залишати в авто в спеку або холод, безпритульних – присипляти, а диких – вивозити в інші країни.

За проєкт Закону №2351 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)”.

Відповідно до європейських норм і гуманних цінностей, в Україні будуть заборонені:

знущання над тваринами (в тому числі – безпритульними), їхнє знищення, включно з побиттям та різного роду отрутами; 

евтаназія як метод регулювання чисельності безпритульних тварин (евтаназію використовуватимуть лише щоби припинити страждання тварини, коли не допомагають інші методи);

жебракування з тваринами;

пропаганда жорстокого поводження з тваринами;

утримання диких великих тварин в кафе та інших непристосованих для цього місцях;

фотографування з дикими тваринами в населених пунктах;

контрабанда диких тварин.

Також забороняється залишати тварин в салоні автомобіля за температури +20 і вище або -5 і нижче. Навіть, якщо ви плануєте відійти на 5 хвилин. Для вигулу домашніх тварин обов’язковими стануть намордник, повідок і нашийник з ідентифікуючими позначками.

Такі норми вже давно діють в законах країн Європи, але наразі їх не було українському законодавстві або вони не працювали. Наприклад, чеський закон про захист тварин прямо забороняє публікацію (демонстрацію) у ЗМІ вбивства тварин, а в Болгарії аналогічний закон забороняє використовувати тварин у розважальних установах, а також у рекламі. В українське законодавство ці положення лише вводяться.

Проєкт закону вводить кримінальну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами з 14 років і адміністративну – з 16 років. За жорстоке поводження поліція може конфісковувати тварину або вилучати її до розгляду справі в суді. Людині, яка жорстоко поводилася з твариною, можуть заборонити утримувати тварин на строк до 5 років. Крім того, проєкт Закону вводить обов’язкове проведення експертизи для встановлення причин смерті тварини.

Закон також  пропонує повернути  інститут конфіскації браконьєрських знарядь і незаконно добутої продукції до антибраконьєрських статей 248 і 249 Кримінального кодексу України, а також запровадити нову статтю за контрабанду рідкісних видів тварин та рослин. 

eu-ua.org

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...