Пятница , 3 Май 2024
Общество

Українці витрачають на харчі понад 42% доходів – дослідження

Частка витрат на харчування в Україні залишається однією з найвищих у світі. На це вказав старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції НАЦ “Інститут аграрної економіки”, к.е.н. Богдан Духницький, коментуючи дані міністерства сільського господарства США (USDA) щодо витрат на харчування вдома у понад 100 країнах світу, повідомили УНН у пресслужбі Інституту.

“За даними USDA, кожен українець у 2018 році в середньому заплатив 858 дол. США за продовольчі продукти та безалкогольні напої. У загальній структурі споживчих витрат частка харчових продуктів при цьому становила 42,2%”, – йдеться у повідомленні.

Так, Україна посідає 93 місце цього рейтингу, поінформував Духницький. Вона, зокрема, випереджає Уганду (частка витрат на харчування – 44,2%), Казахстан (44,9%), Анголу (48,6%), Бангладеш (53,5%) та Нігерію (59,0 %), яка посідає останнє місце в списку.

Як вказано, рейтинг очолюють США, Сінгапур, Велика Британія, Ірландія, Канада, Швейцарія, Австралія та Австрія, населення яких витрачають на харчі менше 10%. У Німеччині, Нідерландах, Фінляндії, Катарі, Бельгії, Південній Кореї – до 15%. Ціла низка країн – Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Ізраїль, Уругвай, Кувейт, Китай, Туреччина та інші – характеризується витратами на харчування в діапазоні 16-25%. У Білорусі, Грузії, Росії, Узбекистані, а також в Йорданії, Індії, Македонії і Парагваї цей показник у межах 30%.

Також зазначається, що згідно з даними Держстату, у 2018 році одне домогосподарство в Україні витрачало на харчування вдома 3963 грн/місяць. Найбільше грошей виділялось на м’ясо – 928 грн, хліб – 576 грн, молоко, сир та масло – 575 грн, овочі і картоплю – 497 грн, а найменше – на безалкогольні напої (218 грн), яйця (124 грн) та олію (117 грн). У порівнянні з 2017 роком спостерігалося зростання витрат на всі групи продуктів харчування.

Порівняння витрат на харчування з наведених джерел є співставним, вважає науковець. Адже, відповідно до розрахунків USDA, за актуальним валютним курсом 2018 року витрати на продукти харчування на одну особу в Україні становили 23338 грн, а за інформацією Держстату, в перерахунку на одну особу за рік цей показник тоді становив 22538 грн.

“Таким чином, реальні доходи для більшості населення України змушують витрачати майже всі кошти на найнеобхідніші товари і послуги, перш за все на продукти харчування, і не дозволяють робити заощадження”, – підсумував Духницький.

unn.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...