Вторник , 7 Май 2024
Общество

Як влада за допомогою верифікації полюватиме на нужденних

«Зелена команда» радо підхоплює антисоціальний прапор попередників. Верифікацію державних соціальних виплат, яку замислювала Наталя Яресько й реалізували Рева-Розенко, завзято продовжує нова влада. Минулого тижня парламентська монобільшість ухвалила у другому читанні та в цілому відповідний законопроект, що поновлює перевірки малозабезпечених: пенсіонерів, багатодітних родин, матерів-одиначок, людей з інвалідністю, студентів тощо. Ну і звичайно тих, хто отримує субсидії. Вже у березні нас верифікують по-новому – із більшою прискіпливістю, що межує з цинізмом. Тому багато хто може позбутися держвиплат.

Ухвалений у другому читанні законопроект, який у листопаді ветував Зеленський задля врегулювання технічних моментів, визначає три види верифікації.

Перша – превентивна. Вона проводиться, коли людина звернулася за держдопомогою або їй ці виплати (пенсії, стипендії тощо) були вперше призначені.

Друга – поточна верифікація, яка передбачає систематичний аналіз даних отримувачів держдопомоги, виявлення невідповідностей поданої інформації зведеним даним, отриманим за допомогою так званої аналітичної платформи – автоматизованої системи, де буде накопичуватися, оброблятися й аналізуватися інформація.

Третій вид – ретроспективна верифікація, яка передбачає перевірку інформації отримувачів держдопомоги, яким вже завершено виплати. Вивчати та перевіряти інформацію про таких людей можна буде впродовж трьох років після припинення виплат. Якщо виявиться, що одержувач приховував деякі дані про себе і фактично не мав права на гроші від держави, то у такому разі отримувач субсидії чи стипендії зобов’язаний буде повернути кошти.

Якщо ж у державних органів виникнуть підозри щодо даних людини похилого віку, органи ПФУ згідно з чинним законодавством мають законне право припинити виплату пенсій строком на 10 днів для з’ясування обставин. Але за рішенням керівника територіального органу ПФУ, згідно з ухваленим законопроектом, цей строк може бути подовжено ще на 15 днів. І нікого не цікавитиме, як літня людина буде виживати без жодного джерела доходу.

До речі, у аналітичній платформі, простіше кажучи, зведеному реєстрі, будуть доступні особисті дані з ім’ям і датою народження, паспортні дані та ідентифікаційний код, адреса прописки та адреса проживання, серія, номер, дата видачі свідоцтва про народження дитини, де і скільки банківських рахунків відкрито і скільки коштів на них зберігається. Також перевірятимуть й фіксуватимуть у реєстрі наявність квартири або машини, дані податкової служби про джерела доходів, наявність штрафів, у тому числі адміністративних, і… всі перетини споживачем кордонів. Враховуючи те, що будуть дані й про дітей, у тому числі й дорослих, не виключено, що якась людина шанованого віку може позбутися субсидії через те, що її повнолітній син чи донька заробив собі на відпустку. Та й заробітчан та їхні гроші буде значно легше контролювати.

Через реєстри або банківський рахунок перевірятимуть і великі покупки, а також наявність земельної ділянки. До реєстру внесуть кадастровий номер і площу наділу, його місцезнаходження, цільове призначення та нормативну грошову оцінку.

Економічний експерт Віктор СКАРШЕВСЬКИЙ у коментарі «ВВ» звернув увагу на те, що в аналітичній платформі зберігатиметься інформація, яку подає про себе людина, звертаючись по державну допомогу та впродовж нарахування та здійснення виплат.

«Норма закону стверджує, що перевірці підлягатимуть отримувачі держдопомоги навіть упродовж трьох років після припинення виплат. Тобто людей за результатами перевірки заднім числом можуть змусити повернути нараховані кошти. Тут може виникнути багато зловживань, у тому числі й через постійну зміну критеріїв отримання тієї ж субсидії. Це є в корні невірним», – зауважив він.

Експерт констатував, що загальні виплати соціальної допомоги з держбюджету складають близько 700 млрд грн. Соцвиплатами в Україні охоплено близько 18 млн осіб.

«Якщо всіх цих людей тотально верифікувати, звичайно, це непідйомна справа. Тим більше, що реєстри в нас не співпадають один із одним, вони не поєднані і щодо них є багато технічної роботи. Коли проводилася попередня верифікація, ефект від неї був незначний і вдалося повернути 5-10 мільйонів гривень. Як теперішня верифікація впливатиме на отримувачів соціальних виплат, буде залежати від дій контролюючих і перевіряючих органів й від права застосування. В будь-якому разі перевірки будуть вибірковими, адже таку велику кількість отримувачів та грошей повною мірою обробити не вийде. Тому буде багато моментів, що позбавили субсидії того, хто має на неї повне право, а хтось отримуватиме й надалі цю держдопомогу, хоч і «грає не за правилами», – пояснив Віктор Скаршевський.

Своєю чергою експерт з питань соціальної політики Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ констатував, що рішення перевіряти пенсії є неправомірним. Адже це не соцвиплата, а гроші застрахованих осіб, які в них примусово забирали з зарплати.

«А влада хоче, щоб Міністерство фінансів ще перевіряло, як люди пенсії отримують. Причому прописали настільки жорсткі умови, що за будь-яку помилку при оформленні чи нарахуванні людина повинна повернути отримані гроші за останні три роки.

До речі, за попереднього уряду Мінфін вже проводив такі перевірки й виявив порушення тільки у 2% випадків. При цьому порушення були незначними на кшталт помилок у паспортах чи невірного нарахування пенсій, до якого людина не має жодного відношення, адже цим займаються управління Пенсійного фонду. Тож загалом порушення були не з вини отримувачів соцдопомоги. Звичайно, траплялося, що родичі померлої людини продовжували отримувати за неї пенсію, але таких випадків дуже мало. Тому замість задекларованих урядом десятків мільярдів гривень виручили копійки.

Основна мета – зменшити бюджетні видатки на соціальні програми. І верифікація субсидій у цьому сенсі є більш результативною для держави, адже кількість тих, кому відмовляють у ній, з кожним роком збільшується. При тому, що у людей не зростають доходи. Також сумнівним є інститут інспекторів, які перевірятимуть матеріальний стан людини, заглядаючи у шафи, оцінюючи техніку чи просто пхаючи носа у холодильник. Більше того, ще за часів Яресько отримувачі соцдопомоги позбавлені такого права, як банківська таємниця. І тепер перевірятимуть їхні рахунки», – зазначив він у коментарі «ВВ».

Обидва експерти схиляються до думки, що верифікація в будь-якому разі в тотально бідному суспільстві ні до чого позитивного не призведе. Адже замість того, щоб покращувати добробут людей, розвивати економіку, створювати нові робочі місця, влада полюватиме на найбідніших, що лише підвищить рівень напруги й недовіри в суспільстві та збільшить ймовірність зловживань з боку виконавчих органів задля демонстрації своєї ефективності.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Манипуляция в социальных сетях, на которую попадался каждый

Каждый человек не раз встречался с видео или постами, которые вызывали негативные...

Военнослужащие могут получить бесплатное протезирование зубов

Ветераны Украины, а так же другие военнослужащие могут получить бесплатные услуги по...

Можно ли засыпать под телевизор? Вред и польза

Учёные уже не раз проводили различные исследования, пытаясь найти ответ на вопросы...

Как украинцам пожаловаться на плохое качество коммунальных услуг?

Украинцы могут в рамках закона пожаловаться на плохие коммунальные услуги.