Пятница , 3 Май 2024
Общество

Андрій Павловський: Політика Гройсмана збільшує діру в казні Пенсійного фонду

Всі проблеми пенсійного забезпечення є похідними від загальноекономічного стану держави. Немає розвитку економіки – немає нових робочих місць й модернізації підприємств, відсутні високі зарплати, з яких відраховують єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від щомісячної оплати праці.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський. 

Тому уряду варто змінити пріоритети. Розроблений Юлією Тимошенко з найкращими фахівцями «Новий курс» передбачає перехід від сировинної моделі економіки до інноваційного розвитку, створення сучасних високотехнологічних робочих місць, що поступово давало б збільшення надходжень до ПФУ й природним чином поступово зменшувало його дефіцит. Юлія Тимошенко пропонує запровадити персональну пенсійну систему, де в кожного працівника буде власний рахунок, на якому накопичуватимуться його відрахування та який можна буде передати у спадок у разі смерті власника.

Зрозуміло, що нині економічні умови не дозволяють запроваджувати накопичувальну систему, але навіть зараз можна робити кроки назустріч персональній пенсійній системі. Із 2004 року в нас є реєстр персонального пенсійного обліку. Тобто в електронній базі вже видно, хто скільки сплачує ЄСВ. Потрібно просто зробити крок від персонального обліку до персональних пенсійних рахунків.

Те, що зараз робить Гройсман, навпаки, тільки збільшує діру в казні Пенсійного фонду. Він разом із Порошенком вже погралися перед першим туром в одноразові виплати пенсіонерам по тисячі гривень. Тепер, за місяць до парламентських виборів, уряд ухвалив постанову, згідно з якою пенсіонерам із великим трудовим стажем, але невеликими пенсіями мають дотягнути їх до 2 тис. грн. Таких у нас 3 млн осіб, і щомісячно це потребуватиме 650 млн грн. Але ці кошти не були передбачені ані в бюджеті Пенсійного фонду, ані в держказні.

Це призведе до того, що запланованих дотацій у 167 млрд грн з держбюджету до ПФУ може не вистачити й доведеться вносити зміни до головного кошторису країни, що ще більше розширить діру. Якщо Гройсман надалі проводитиме таку політику, є загрози, що вже наприкінці липня – в серпні знову виникнуть касові розриви у Держказначействі щодо грошей, які направляються на виплати пенсії, й може повторитися минулорічна ситуація із затримками виплат.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему женщины не должны бояться потерять мужчину? Мнение психолога

Женщины в основном всегда имеют страх расставания со своей второй половиной.

Сколько украинских школ изучают русский язык как отдельный предмет?

По состоянию на 20 июля 2023 подконтрольной украинскому государству территории работало 10...

Спонтанные подарки: когда дарить цветы без повода

Спонтанные подарки зачастую несут в себе глубокий смысл и особую ценность.

Почему мы идеализируем партнёра? Замечание врача

Видеть лучшие черты в своём партнёре может быть отличной чертой для любой...