Воскресенье , 5 Май 2024
Спорт

Двоє стрибунів розділили “золото” на Олімпіаді вперше за 109 років: виявилося — вони давні друзі

30-річний катарський атлет Мутаз Есса Баршим і 29-річний італієць Джанмарко Тамбері стали володарями золотої медалі на Олімпійських іграх у Токіо в фіналі в стрибках у висоту. Востаннє спортсмени ділили “золото” на Олімпіаді в 1912 році. 

Про це повідомляє BBC Sport, інформує UAINFO.org з посиланням на Фокус.

Так, семеро легкоатлетів, які брали участь у фіналі, повинні були по черзі стрибати на висоту, починаючи з 2,19 метрів. Трьом спортсменам — Баршим, Тамбері і представнику Білорусі Максиму Нєдосєкову вдалося взяти висоти, включаючи 2,37 метри, проте рекордну — 2,39 метри — не зміг підкорити ніхто. Білорус не зміг з першої спроби подолати позначки у 2,19 м і 2,35 м, тому він отримав лише “бронзу”.

У той же час катарець та італієць взяли всі висоти з першої спроби, завдяки чому набрали однакову кількість балів. Спортивні експерти зазначають, що фінал олімпійського змагання був видовищним, адже досі на літніх Іграх з 2000 року для отримання “золота” було досить подолати висоту у 2,35 метри.

Коли суддя змагань запропонував Баршим і Тамбері продовжити змагання, щоб з’ясувати, чиєю ж виявиться золота медаль Олімпіади, катарець запитав: “Можна нам два золота?”. Відповіді “це можливо” було досить, щоб атлети почали святкувати.

Примітно, що Баршим і Тамбері стали першими легкоатлетами з 1912 року, які погодилися розділити “золото” Олімпіади. На таке рішення спортсмени пішли невипадково — вони в досить близьких дружніх стосунках ще з часів чемпіонату для юніорів у канадському місті Монктон, що пройшов у 2010 році. Катарець тоді став тріумфатором змагань, а от італійський атлет не потрапив до фіналу. Проте, такий розрив у результатах не завадив їхнім стосункам.

Як зізнався пізніше Тамбері, вони досить часто спілкуються і навіть проводять час разом.

“Ми часто зв’язуємося одне з одним. Багато зідзвонюємося — приблизно раз на десть днів. Ми великі друзі. Ми опоненти тільки на змаганнях. Ми хочемо перемагати одне одного, але все ж ми знаємо, як важко це зробити і на скільки жертв доведеться піти заради цього” — сказав італієць в інтерв’ю USA Today.

Також журналісти дізналися про випадок, що стався у 2016 році, коли Тамбері розірвав сухожилля і не міг брати участі в Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Схожа травма виникла у Баршима у 2018 році. Товариші не кинули одне одного в біді і допомагали пережити такий серйозний шок.

“Я не знаю, що сказати. Я все виграв. Я не хочу йти на пенсію, щоб говорити, що не досяг лише одного (“золота” на Олімпіаді). Я просто відчуваю полегшення, і, поділившись (медаллю) з цим чуваком, я став щасливим”, — прокоментував перемогу Баршим.

У свою чергу Тамбері назвав подію “історією з хорошим кінцем”.

“Ми просто насолоджувалися моментом, ми так цього хотіли. Я вклав у це своє життя, я занадто цього хотів. Я ніколи не переставав мріяти, що це може статися. Я пам’ятаю як вчора, коли я плакав у натовпі у 2016 році, спостерігаючи, як ці хлопці стрибають, і я не міг, тому що я був з милицями. я розповім цю історію своєму синові, коли в мене буде син!” — поділився італієць.

Нагадаємо, що Олімпійські ігри в Токіо стартували 23 липня і триватимуть до 8 серпня. Україну на цих змаганнях представляють 157 спортсменів у 25 видах спорту. Наразі нашим спортсменам вдалося завоювати 5 бронзових медалей і одне “срібло”.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Олимпийская программа в ближайшее время пополнится шестью новыми играми

С начала проведения олимпийских игр, у истоков которых стояли древние греки, эти...

Костюк обыграла третью ракетку мира и вышла в полуфинал WTA 500

Теннисистка украинского происхождения Марта Костюк во время турнира WTA 500, проходящего в...

Какие будут результаты Олимпийских игр 2024? Мнение аналитиков США

Аналитики компании Gracenote сделали прогнозы относительно победителей медального зачёта на Олимпийских играх...

Матч между “Днепром-1” и “Зарёй” закончился результативной ничьей

"Днепр-1" упустил победу соперникам из луганской команды "Заря" в 23-м туре украинской...