Четверг , 2 Май 2024
Политика

Петра Олексійовича чекає довготривала процесуальна епопея, в найгіршому випадку – лише домашній арешт, і то навряд чи, – Фесенко

“Щодо «справи Порошенка». Насправді нічого дивного і сенсаційного. Після плівок Медведчука і зафіксованих на них розмов про оборудку з купівлею вугілля в ОРДЛО, ця справа неминуче мала з’явитися. Політтехнологічно це було в інтересах президентської команди. Але з точки зору суспільних інтересів цю справу обов’язково треба було розслідувати. Це було питання політичної, правової й моральної справедливості. То був період гарячої фази війни на Донбасі. І велику суму готівкою заплатили тим, хто вбивав українських бійців. І як на мій погляд, ця справа набагато більш вагома, ніж справа по вагнерівцях”, – про це на своїй сторінці в  Фейсбуці пише політолог Володимир Фесенко, інформує UAINFO.org.

“Тому не треба дивуватися. Чому саме зараз? А чому у нас розслідування, навіть по дуже резонансних справах, тривають місяцями і навіть роками? Я вже не кажу про тривалість судових процесів. Можливо, хтось комусь дав «чарівного пенделя», тому що розслідування цієї справи занадто затягнулося. Можливо, вже знали, що Порошенко має їхати з країни, і тому поспішали. А можливо вирішили продемонструвати втечу Порошенка з країни. Версії можуть бути різними. І це, насправді, не принципово.

Кажуть, що це політичне переслідування. Фігурант дійсно є дуже відомим політиком, навіть колишнім Президентом України. Але що тоді робити зі цією справою? Взагалі не розслідувати? Якось не дуже логічно і не зовсім справедливо. Поки що не йдеться про звинувачення, лише про підозру. І її ще треба довести. І Петру Олексійовичу було б правильно, і гідно, хоча б прости прийти на допит і дати пояснення по суті цієї справи.

Що буде далі з цією справою? Деякі джерела стверджують, що на Петра Олексійовича чекає арешт. Дуже сумніваюся. Знавці української правової і судової системи іронічно кажуть, що за нинішнім законодавством, і наявним станом судів і правоохоронних органів взагалі неможливо ув’язнити в Україні будь яку впливову людину. Скоріше за все, Петра Олексійовича чекає довготривала процесуальна епопея, в найгіршому випадку – лише домашній арешт, і то навряд чи.

І мета, мабуть, не в тому, щоб запроторити Петра Порошенка за грати, а в тому щоб дискредитувати його через справу про державну зраду, в якій він буде фігурувати спільно з Медведчуком. В даному випадку процес важливіше результату. І кульмінацію цього процесу з політтехнологічної точки зору краще планувати ближче до президентських виборів. А ось чи вдасться це зробити, питання відкрите.

В будь-якому випадку для нинішньої української влади залишається актуальною «дилема Порошенка»: саджати його чи не саджати? Більшість прихильників Зеленського хочуть судового покарання п’ятого Президента України. Але це може спровокувати і внутрішньополітичні і зовнішньополітичні ризики. Крім того, Петро Порошенко може знадобитись Володимиру Зеленському як прийнятний спаринг-партнер для другого туру президентських виборів (у всякому разі, виходячи з нинішніх електоральних рейтингів). І тому для Офісу Президента Зеленського поки не має вже визначеної відповіді на запитання, що робити з Петром Порошенком. Тим не менш, політичні, правові та інформаційно-іміджеві змагання з ним продовжаться. І це надовго, як мінімум до президентських виборів 2024 року”, – завершує політолог.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...